Da podelim svoja iskustva, možda nekome pomogne.
Stan sam kupio pre 2 godine, zgrada je bila pod krovom kad sam kupio. U mom budžetu (oko 1k po kvadratu) nije bilo mnogo izbora, ni što se tiče lokacije, ni što se tiče izvođača. Nakon što sam obišao nekoliko manjih, koji rade po jednu ili dve zgrade, izbor se sveo na Dijagonalu Espro i projekat u Veterniku, ili Kordun Gradnju i projekat u Žičkoj, Adice. Najveći problem kod manjih projekata je bila veličina parcela koja praktično ne ostavlja mesta za parking. A ako se već mora na periferiju, onda je parking neophodan.
Upoređujući ta dva projekta, zanimljivije mi se učinilo ovo što radi Kordun. Ključna razlika je na krovu, a ja sam uzeo potkrovlje. Kordun je radio i ploču, dok Dijagonala ne. Ostalo je slično, s tim da su mi u Kordunu ostavili izbor da mogu sve unutar stana da menjam. To je bio još jedan bonus. Cena je bila ista za oba, 1100 po kvadratu.
Sam postupak kupovine lagano prošao. Papirologija odlično urađena i nisam imao nikakvih problema. Ja nisam iz NS pa nisam mogao da obilazim gradilište svaki dan, ili nedelje, a to je neophodno. Nadzor i kontrola radnika i majstora je praktično nepostojeća. Tu svako radi šta i kako stigne. Ja sam ipak uz pomoć porodice i prijatelja uspeo da ispratim elektroinstalacije i zidove. To je odrađeno OK, ali sam posle uvideo da postoje problemi i sa elektroinstalacijama. Najveći problem je kod kupatila, gde je i bilo najviše izmena jer mi je ono što oni nude bilo dosta neubedljivo. Zvao sam jednom nedeljno čoveka koji je zadužen za nadzor radova, Bojana. Napominjao svaki put da se u kupatilu ništa ne radi dok se ne dogovorimo za detalje. On me je onda prebacio na majstora koji će to raditi, pa sam i njega zvao bar jednom nedeljno. Čovek me je uveravao da je njegov princip rada da zove vlasnike pre nego počne da radi i sve se dogovara. Računajući da je to istina, nisam ih zvao neko vreme. Da bi onda po jednom slučajnom dolasku u NS svratio da obiđem stan, i video da je kupatilo praktično gotovo. Vodovodne instalacije postavljene i sprema se izlivanje košuljice. To sve ne bi bio problem da su mi prilikom kupovine rekli da nema izmena. Onda ne bi ni kupio. Ali mi je mogućnost menjanja bila veliki plus. Jedva su uspeli da odrade nešto od onoga što sam tražio, ali je suštinski kompletan plan za kupatilo propao.
Stan mi je predat potpuno neočišćen, pun prašine. Nisu čak bile postavljene ni sanitarije. Nije povezan bojler, lavabo, šolja... Sve su to stvari koje sam menjao i kupovao sam, ali sam i platio njihovom majstoru da ih montira. Na reklamacije se reaguje tako što mi ovaj što nadzire radove kaže da je urađeno, a ja opet dođem i vidim da nije. Dakle, ponavljam, nadzor i kontrola ne postoje.
Ja sam stan na kraju lepo sredio ali uz još dosta novca i angažovanje arhitekte. Otklonjena je i rešena gomila problema. Npr, ispravljena završna obrada koja je na pojedinim mestima bila jeziva. Hodnik nije bio ni okrečen. Kutija za instalaciju telekomunikacione infrastrukture je toliko mala da u nju ništa ne može da stane. Kablovi nisu bili pravilno razvučeni kroz bužir. Uglavnom razvučeni koaksijalni ali ne i LAN, a on je potrebniji za optiku. To su sve sitnice, ali sitnice koje umanjuju vrednost projekta, a tako ih je lako rešiti samo da postoji nadzor.
Najveći problem nastaje po useljenju, gde u stan ispod prolazi voda sa moje terase, koja je potpuno otvorena. Nakon što su skinuli pločice i razbili košuljicu, ispostavilo se da uopšte nema hidroizolacije a da je stiropor samo na pola terase, i to tanji nego što treba. Kako sam se onda mesec dana družio sa njihovim majstorima i mogao detaljno da pratim šta se dešava, zaključak je da se tu ne zna ko pije a ko plaća. Svaki dan dolazi druga ekipa, koju niko ne uputi u to šta je urađeno a šta treba. Niko nije došao da proveri radove, ni jednu fazu. Procena kompleksnosti radova je na amaterskom nivou pa sam više puta morao da intervenišem da pošalju više ljudi ili veštije majstore. Više puta su i sami majstori odustajali od radova jer nemaju iskustva. Pa se onda čeka na dolazak druge ekipe. Na moj stan, moje stvari, moj parket, niko ne pazi. Rešavamo jedan problem a pravimo drugi. Sve sam morao sam da štitim. Naravno da sam se žalio više puta ali onda ide prebacivanje krivice sa nadzornika na majstore i obrnuto. Da ne pričam da svaki put mora da se čisti stan za njima jer tu živim, a i radim. To isto nikoga nije briga. A opet ne mogu da ih pošaljem u rodni kraj, zbog komšija ispod kojima problem sa curenjem vode mora da se reši. Na moje prigovore da je i sam problem, kao i gomila drugih, nastao jer nema nadzora, svi iz Korduna kažu da ne može da se stigne da se proprati svaka sitnica jer se mnogo gradi. Tako da hidroizolacija otkrivene terase, koja je ujedno plafon stana ispod, bude sitnica. U zgradi pored je problem bio još veći jer je neko probušio cev za podno grejanje prilikom radova. I to su uvideli tek pošto su se ljudi uselili. E pa gospodo iz Korduna, nemojte biti toliko alavi. Zaposlite još ljudi ili manje gradite pa će biti i manje problema.
U svim zgradama u ovoj ulici postoji i problem kondenzacije kada je hladno. Ja to nisam imao u stanu, ali je on mali i ja uglavnom držim prozore iskipovane, veći deo dana. Takođe, ne sušim veš unutra jer podno grejanje ne isušuje vazduh dovoljno da bi mogao da se suši veš.
Od puno ljudi sam čuo dobre stvari o ovoj firmi. Da grade kvalitetno u tom cenovnom rangu. Ali završni radovi su očajni, i iz prve ruke kažem da ako uzimate stan od njih budete spremni da proveravate svaku fazu gradnje.