Delija napisao/la:
Deo oko cene i placanja ti moze reci samo kupac, jer je to vrlo individualno - sve se na kraju svede na pregovaranje pojedinca.
Prodavac sigurno nece na forumu da ti pise cene.
Toplotna izolacija je sada kod svih manje-vise ok. Na to ih i zakon tera.
Deo oko kvaliteta same zgrade ti mogu reci samo stanari u tim zgradama. Pravu komparaciju ti tesko moze neko reci - taj neko bi morao da je ziveo u zgradama razlicitih investitora. Na osnovu posete od par sati uz sve zagledanje - tesko.
To da li su plocice skuplje ili jeftinije, da li su slavine Grohe ili neke "leve" i slicni detalji koji se vide na prvi pogled - ne znaci previse. To je sve vrlo sitna cifra u konacnoj sumi. Nazalost, pravi (ne)kvalitet ces videti za 5-10 godina, kad krene da prokisnjava krov na novoj zgradi - sto nije ni malo redak slucaj.
Donekle moze da se vidi koliko je ulozeno u detalje. Recimo kad se pogleda kupatilo - koliko je "pametan" raspored, kako su uklopljene sanitarije, kako su uradjene fuge, lajsne, ventili i slicno. Koliko su ravni zidovi kada se gledaju pod reflektorom i slicno.
I opet - to kako je jedna zgrada jednog investitora uradjena uopste ne mora da znaci da ce isto tako biti uradjena i neka sledeca.
Ja moram da se slozim sa svim sto ste napisali, unazad desetak godina smo posedovali tri nekretnine u razlicitim zgradama i sve su bile novogradnje, najvise problema je bilo u zgradi gde stanari nisu vodili racuna o samoj zgradi. Iako se novac odvajao za zgradu, novac se nije ulagao u istu, lift je bio izuzetno bucan, nikad uredno servisiran, o remontu da i ne pricam, ulaz nikad krecen, hidrocel na izdisaju, krov prokisnjavao itd.
Ja kao zensko naucila sam iz iskustva da trebam pri kupovini stana obratiti paznja ama bas na sve i sad smo pred kupovinom veceg porodicnog stana i hvata me panika da negde ne omanemo. Meni nisu toliko vazne slavine ili plocice, to su stvari koje mogu sama da promenim vremenom, najvise me muci zvucna izolacija i kako to unaprediti u dogovoru sa investitorom ako se odlucimo na kupovinu u izgradnji? Kao sto rece Aleksandar, ne zelim da cujem vrsenje nuzde, pustanje vodokotlica, ciljamo na poslednji peti sprat i tako se nadamo da cemo izbeci tabananje, pomeranje namestaja u ponoc i sl iznad nasih glava. Prvi i drugi sprat s ulicne strane izbegavamo zbog restorana, kafica, pekara, marketa i njihovih klima koje bruje non stop, dvorisna strana opet ima neke svoje mane.... Gledamo da smo udaljeni od lifta, ma koliko ga investitori hvale, on s vremenom postaje glasniji, bucniji...
Svaki savet je dobrodosao.