Neskov napisao/la:
Pa primer Beograda na vodi, arhitekta Bakic je lepo sve objasnio i šta imamo od toga? Oni rade svoje i to je to. Kad postaviš političarima bilo koje pitanje oni odgovore stručnjaci su dozvolili a nigde se ti stručnjaci nisu pojavili da objasne kako i šta.
Nisu se oni borili samo za Rakitu. Vec za celu staru planinu. Njihova grupa trenutno broji preko 100k članova na fbu i mngoo postova je generalno o celokupnoj ekologiji. Sad je aktuelno oko Loznice itd..
Dok se narod ne uključi i ne bude istrajan, a ispred njih bude neki stručnjak koji će moći sve to da objasni od toga nema ništa..
Kod nass izadju ljudi 2 dana i kao borili su se
Jeste i struka problem ali treba uvek kretati od sebe i šta mi možemo da uradimo. Mnogi ne žele da učestvuju već gledaju samo svoj interes i to je isto kao i kod stručnih a i običnih ljudi
Ponovo, ja ne umanjujem znacaj toga sta su ljudi uradili na Staroj Planini i smatram to velikim poduhvatom. Jasno mi je da to nije SAMO Rakita, vise sam se osvrnula na akciju.
Takodje mislim da ce se ljudi, ako se IKAD budu ponovo ujedinili oko necega, a protiv necega, da ce to biti za dobrobit zivotne sredine. Tako da se tu slazemo.
Ali, 100 hiljada pratilaca na FB ne znaci nista. Veci uticaj imaju NOVOSADJANKE, ne d`o ti Bog da te se one docepaju.
Drugo, nismo svi ni sposobni ni napravljeni da vodimo akciju, da pratimo akciju ili da budemo u akciji.
Prema mom misljenju, Beograd na vodi, slusala sam Bakica i ranije, nije dobra paralela ni sa akcijom na Staroj planini, ni sa akcijom sad na Novom naselju, zato sto Beogradjanima, a i Srbiji uopste puca za tu predmetnu lokaciju, dok su ljudi duboko zabrinuti za sudbinu Stare planine i Novog naselja. Najdiskutabilniije sa Beogradom na vodi je vladavina prava i nacin na koji je to realizovano, a to sto su napravili, koliko god ruzno i neprakticno, svakako je bolje od onog sto je bilo, tako da ljude stvarno ne zanima.
Sa druge strane, eto taj Kosutnjak je nezgodna tema, najprostija garaza je vec pokrenula talas na Novom Naselju, a i najinertniji ljudi u Novom Sadu (i starosedeoci i dodjosi i ko god se u NS nadje) ce izaci na ulice KAD bageri krenu na Sodros, a svi znamo da ce krenuti.
A narod je apatican i inertan do besvesti i nazad. Tesko se pokrece, jos teze se motivise. Narod vidi od juce do danas i ne razmislja o prekosutra. I iz tog ugla je potreban ujedinjeni front osoba koje znaju sta pricaju i cije misljenje se ceni da stoji ispred mase. O tome treba razmisljati sad npr za kad bageri krenu na Sodros - prekosutra.
Masa je apsolutno pozeljna, slazem se sa tobom Neskov da narod mora da izadje i da bude glomazan, glasan i uporan pre svega.
Ali na kraju dana, nece nista zakljuciti ako svoj bunt ne institualizuju.
Samo ce napraviti buku i potencijalno nesto privremeno zaustaviti i poslati poruku svim koji su to videli da od bunta nema vajde.