To je montažni tip zgrade izgrađene od prefabrikovanih betonskih elemenata. 50-tih god je to korišćeno u komunističkim državama zbog jeftinog, a brzog izvođenja socijalnih stanova. Posle se prestalo sa tim pre svega zbog ocajnog kvaliteta zvučnih i toplotnih izolacija, a i zbog sumnje u kancoregenost materijala korišćenih u izgradnji. Nigde se više ne upotrebljava posebno ne u višestambenim zgradama. Kada se malo raspitate shvatite da je keramika, parket i sve ostalo potpuno nebitno kod kupovine stanova. Ovaj tip gradnje je 3 puta jeftiniji i duplo brži od standardne gradnje. Sada nema problema sa kancerogenosti jer se Azbest više ne upotrebljava, a sve ostalo je ostalo isto iz 50-tih.
O tome da li su pločice odvratne ili ne, ne vredi raspravljati. "De gustibus non est disputandum" Meni se baš dopadaju pločice i mislim da je ova boja belog mermera prilično standardna, popularna i zgodna za uklapanje sa različitim enterijerima.
Mislim da prefabrikovana gradnja nema i nikada nije imala veze sa kancerogenim materijalima, tu su uvek gradivni elementi bili beton i gvožđe. Azbest se koristio na svim vrstama objekata uglavnom za krovove i pregradne zidove.
To da se danas ovaj sistem gradnje prefabrikovanim betonskim elementima nigde ne koristi je vrlo lako proveriti, pogledajte gradilišta u Evropi, ja baš imam utisak da tamo dominira ovaj sistem gradnje za zgrade sličnog tipa. Nisam nešto primetio da se zida sa ciglama i blokovima, a prilično dosta putujem. Relativno skoro sam bio u Mađarskoj i npr. na Budmskom brdu trenutno imaju dosta gradilišta na kojima, koliko sam ja video, koriste samo ovaj sistem gradnje. Čak i za renoviranje nekog starog dvorca u Budimu koriste ovaj sistem gradnje, što vrlo neobično izgleda u fazi izgradnje - osnova je stara 200 godina, a nadograđuju je betonskim elementima (sigurno to ne rade da bi uštedeli). Mislim da je stari sistem prefabrikovane gradnje, koji jeste osmišljen da ubrza gradnju, danas dosta unapređen, posebno u smislu toplotne i zvučne izolacije. U PNR kompleksu su radili zvučnu i termo izolaciju i u podovima, što mislim da retko koji investitor na našim prostorima radi, tako da je i to veliki plus..
Da je ovaj sitem gradnje 3 puta jeftiniji od zidanja blokovima, siguran sam da bi svi investitori radili na ovaj način. Da je brži sistem gradnje, to je verovatno tačno.