Dukelander napisao/la:
Edit: sad kad analiziram tu reč sa slovačkog, to je ustvari zatopljavanje ili utopljavanje.
Tačno, to je bukvalan prevod.
timek28 napisao/la:
Energetska protekcija jednog stana u zgradi mojih roditelja koštala je oko 800 evra za dvosobni stan. Toliko su moji roditelji dali. Od čitavog ulaza mislim da je samo par stanova uradilo to ostali su odbili, tj. zgrada je bukvalno zakrpljena na par mesta. Naravno postavlja se pitanje koliko je koštala stanare ova fasada na slici, ali verovatno manje od celokupne izolacije. U svakom slučaju naš narod nema para i zato nam zgrade izgledaju kako izgledaju i retki su slučajevi obnavljanja fasada ili izolacija. A ljudi ne shvataju da bi tako imali manje račune za grejanje.
Timek je dao rešenje izolacija. To je izraz koji najbolje objašnjava slovački zateplenie. U principu to i oni rade, izoluju zgrade da ne "pobegne" toplota napolje zimi i da ne "uđe" velika vrućina leti. Zimski deo im je bitniji. Koliko to košta ovde, deo smo sad saznali, a deo za fasadu je u principu nebitan. Ovde su ionako plate niske, cene visoke,kvalitet skoro nikakav, garancija jedva da postoji ( samo minimum zakonskog minimuma ). U SK deo sredstava za izolaciju obezbeđuju evrofondovi, a deo ( znatno manji ) plaćaju stanari i to na par ( do 5 valjda ) godina. Obzirom da se štedi na utrošenom grejanju to nije neka velika stavka. Naravno radi se zgrada, nema ko hoće, sve mora da se izoluje. Kod nas se naravno gleda prvo koliko to košta, pa imamo slučaj kao kod tvojih roditelja timek. Time se postiglo skoro ništa.
Samo mogu da se nadam da će i kod nas biti kao kod njih, veći deo plati EU ( 500 EUR ), a ostalih 300 EUR plaćaš godinu, dve, tri, kako ko može. Mislim da bi smo i mi imali veliku akciju u celoj SRB. To bi takođe u velikoj meri pokrenulo deo privrede.
Prilog Zateplenie-OM-KK.jpg ne postoji
Fotografija preuzeta sa:http://www.vasestavebniny.sk/blog/2011/10/09/75/