Dunavski napisao/la:
Moju malu studiju ne treba shvatiti kao želju za apsolutnim preslikavanjem „kula i gradova“ već jednom zdravom komparativnom analizom se upoznati sa urbanim principima koji su USTALJENI u urbanoj praksi pa samim tim bi mogli i kod nas jer u svetu daju dobre rezultate.
Meni je bilo bitno da pokažem PRINCIPE URBANOG PROJEKTOVANJA a ne da se zalažem da naš grad izgleda kao Berlin ili neki Hindu grad. Jednostavno, ovo je kritika važećih propisa i borba za prezentovanje jedne zdravije urbano arhitektonske logike koje bi smo svi mogli biti svesni u onom trenutku kada red za odlučivanje i delovanje dodje na nas.
Samo nastavi Dunavski.
Imaš volju i znanje da akademizuješ pristup, i toga nam između ostalog treba
Što se dokumentacije tiče, negde sam video crtež na kome na tom mestu stoji P+6.
Kad sam otvorio PDR, ipak stoji P+3+Pk, ali ako nisam sanjao, negde sam video i urb. crtež sa većom spratnošću.
Iako P+6/7 ima smisla zbog objekta sa suprotnog ugla, slažem se da gaženje po gradskim institucijama i donešenim planovima (kakvi god da su) za osudu.
Čak i ako su promenili plan, problem će biti parkiranje, koje je računato prema zgradi od P+3. (a i to je pitanje sa kojim parametrima je urađeno).
Što se objekta tiče, mene ne oduševljava naročito.
Masivan je, što i nije loše za lokaciju, ok, odgovara uglu, ali evo, meni smeta što tako masivna zgrada "stoji na tako tankim nogicama". To jeste samo vizuelni doživljaj ali prosto fali. Drugo, zelena netransparentna stakla (nadam se da je to podložno promeni) nisu izbor za stambeni objekat nego za tajkunsku vilu, ili full-face poslovni objekat.
Treće, neki visinski ugaoni akcenat (jedan sprat više na uglu) bi učinio zgradu priličnijom mestu. Ja mislim da tako monolitan oblik zgrade zahteva i monolitnu fasadu. Ovako su suprotstavljeni usitnjena fasada, i čista masa.
Sve ovo su sitnice i deo su vrlo ličnog stava. Zgrada će ako bude kao sa rendera biti dosta bolja od ostaloga što je izgrađeno na Somborskom bulevaru.