Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Stambena novogradnja - praćenje gradilišta

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 30 apr 2012 21:06 #661

• Buck
  • Buck's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1127
  • Primljenih Zahvalnica: 2190
Dukelander napisao/la:
Jesu'l to otvori za prozore ostavljeni do slemena?
Baš me zanima kako će to izgledati.

Raspitaćemo se, pa ćemo znati... ;)
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 15:21 #662

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2672
  • Primljenih Zahvalnica: 3081
Zahvalnici: Dukelander, kimi, Buck, limanac, Pinki

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 16:00 #663

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
  • Poruka: 903
  • Primljenih Zahvalnica: 896
Ohh... osmospratnica na kružnom toku. Uklopiće se u okolinu kao prase u Teheranu. :yes:

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 16:27 #664

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
  • Poruka: 4031
  • Primljenih Zahvalnica: 2421
Vrhunska

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 18:09 #665

• Yokai
  • Yokai's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3516
  • Primljenih Zahvalnica: 2292
Meni izgleda odlicno. Nije kicasta, a dosta je impozantna. Istina je da se ne uklapa u ambijent trenutno, ali mislim da ce se uz jos malo izgradje okolo bolje uklopiti.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 19:07 #666

• Buck
  • Buck's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1127
  • Primljenih Zahvalnica: 2190
Video danas tablu, dno najnižeg dna.... :rant: :wallbash: :toilet: :suicide:
I to je prošlo Gradsku komisiju, izem ti istu u p.... m.....!!!

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 19:09 #667

• nani021
  • nani021's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 89
  • Primljenih Zahvalnica: 39
Ovi nekog zajebavaju!?

Pa tu je dozvoljeno P+3+Pk !!!!!!! :cheer: po vazecoj dokumentaciji je ta spratnost i namena: KOMERCIJALNO POSLOVANJE! Dakle, nema stanovanja!
mada, kod nas je to izgleda rastegljivooooo pitanje!

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 20:44 #668

• djaso
  • djaso's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1151
  • Primljenih Zahvalnica: 2157
E to vam je posledica rada gradske komisije za planove,ovo je vise haos sta rade,korupcija na maksimalno visokom nivou,ovo je katastrofa....Novi Sad u istoriji nije imao goru gradsku vlast molim Boga samo da odu vise,ko god drugi da dodje ne moze ni priblizno biti gori od ovih...

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 21:20 #669

• kimi
  • kimi's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 759
  • Primljenih Zahvalnica: 165
djaso budi optimista .. moze :)

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 21:48 #670

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Evo i mog skromnog mišljenja.
Za konkurenciju iz okoline je pet u glavu. Ne znam šta kažu gradski planovi, ali ako je P+3+Pk, toga mi je dosta. Šta je sledeće, zemunica + Pk. Slažem se da stanovanju nije mesto na ovakvim lokacijama. Planovi, generalno, zaslužuju više reči, čak i iz mog prsta, no o tome na drugom mestu i drugom prilikom.

I otkud predizborna sranja na forumu?
Poslednja izmena: 01 maj 2012 22:08 od TurboMaximus.
Zahvalnici: kimi

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 22:30 #671

• True_detective
  • True_detective's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 267
  • Primljenih Zahvalnica: 248
Slažem se sa Turbom. Šta, jel treba da novi bulevar ima spratnost Jevrejske ulice?

Super će izgledati.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 22:53 #672

• banens
  • banens's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 35
  • Primljenih Zahvalnica: 80
Kad smo vec kod jevrejske, primetio sam danas da se jedna kuci rusi prekoputa sinagoge otprilike

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 01 maj 2012 22:55 #673

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
  • Poruka: 4031
  • Primljenih Zahvalnica: 2421
Mislim da bi ugao trebao imati deset ili devet spratova, lepse bi bilo

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 02 maj 2012 10:30 #674

• Dunavski
  • Dunavski's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 76
  • Primljenih Zahvalnica: 470
Da li je ova nova zgrada „prekršila“ svojom spratnošću, pozicijom i formom pa i funkcijom, pravilima preopterećene urbane NORME Novog Sada je jedno jako značajno pitanje.

Da bi smo na njega odgovorili moramo shvatiti komparativnom analizom da su ZGRADA i GRAD mnogo širi pojam od onoga koji nam nude NORME „našeg“ URBISA gde je zoniranje (iste funkcije i iste spratnosti u okviru jednog bloka, dela grada) još uvek u modi...

Dakle, mi smo svedoci jednog pojednostavljenog arhitektonskog sistema koji nam nude naši gradski oci koji su uništili urbanizam i arhitekturu svojim jednoobraznim rešenjima gde svaki urbani blok pa i delovi grada kao što je ovaj na Telepu su rešeni istom spratnošću, istim arhitektonskim jezikom i istom funkcijom.

U takvim uslovima grad postaje ono što u arhitektonskoj praksi Robert Venturi zove BESKRAJNA DOSLEDNOST koja vodi u monotoniju i gubitak hijerarhije i diverziteta (raznovrsnosti) funkcija i forme koji na taj način umrtvljuju grad i čine ga indiferentnim. Primer je slika gore levo „Levittown-a“ koji predstavlja takav urbano – arhitektonski obrazac. Mrtvilo...

Na drugoj strani imamo urbanu praksu koja se ostvaruje u Dubai-u (slika gore desno) koja predstavlja BESKRAJNU NEDOSLEDNOST gde grad u bilo kom svom delu se razlikuje izgubivši smisao celine i harmonije. Jednostavno sve se svodi na ideju: malo zgrada tamo - malo vamo, malo visokih - malo niskih, itd...
“…Man has also become an architect of the environment, but he does not command the forces as nature. His method was selective and proven; an intellectual approach in which the actions depend on the understanding…”

Jacob Bronowski

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 02 maj 2012 10:33 #675

• Dunavski
  • Dunavski's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
Treći primer dole na dve slike je POTSDAMER PLATZ u Berlinu koji predstavlja novu urbanu strukturu i zgrade iz 90-tih koji na pravi način odslikavaju suštinu grada i arhitekture, zgrade variraju u svojim spratnostima, oblicima i funkcijama pa ipak se oseća harmonija i varijacija koje prenose živost grada.

Četvrti primer sam dao u istorijskoj komparaciji jer i u jednoj INDIJI postoji grad kao što je Varanasi (slika dole) koji kao i POTSDAMER PLATZ u Berlinu preko velike varijacije stambenih zgrada, palata, spomenika i hramova ostvaruje odredjeni URBANI RED, hijerarhiju i neverovatnu živost koja ga krasi baš zbog ovakve arhitektonsko urbane strategije, koja je iako jako razigrana izuzetno kontrolisana.

Zaključak: Zgrada na Telepu odnosno kružnom toku je apsolutno na mestu mada mislim da bi trebala još više da se distancira od Telepa na način da stvori još veću varijaciju i hijerarhiju na tom jako značajnom saobraćajnom čvoru. Ona bi trebala da bude i još višlja a jako bi značajno bilo i da njena funkcija nije taj repetitivni stambenjak već zgrada sa nekom javnom funkcijom.

Samo na ovaj način ćemo imati i grad i arhitekturu koji će grad da oživljavaju u sekvencama na mestima na kojima on to zaista i zaslužuje a ovaj kružni tok je upravo jedno od njih i zato podrška za ISKORAK.
“…Man has also become an architect of the environment, but he does not command the forces as nature. His method was selective and proven; an intellectual approach in which the actions depend on the understanding…”

Jacob Bronowski
Poslednja izmena: 02 maj 2012 10:42 od Dunavski.
Zahvalnici: Nicisy1, solimns, Dukelander, kimi, limanac, Pinki

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 02 maj 2012 11:01 #676

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Saglasan.

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 02 maj 2012 11:50 #677

• nani021
  • nani021's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 89
  • Primljenih Zahvalnica: 39
Ko ima vremena neka analizira i zamislja kule i gradove ;) svi volimo to ponekad!

Ja samo kazem da se zgrade projektuju i grade prema vazecoj urbanistickoj dokumentaciji! njeno usvajanje je procedura i traje, i cesto ima gomila preduslova i prethodnih planova koji predstoje.
Ovo sa table NEMA u vazecoj dokumentaciji.
Ne kazem, moguce da investitor zna unapred nesto a cega nema u "trenutno vazecim planovima", ok je i da je nesto u proceduri a on to zna :clapping:

Elem, i ja sam za 15-tak spratova na celom tom krugu! To bi bilo ok, ali nadam se da ce to imati ko da isprojektuje pre svega u ns, a o grdjenju ne smem ni da pomislim, sa svim ovim szr-ovima :wallbash:

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 02 maj 2012 12:34 #678

• Dunavski
  • Dunavski's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
Moju malu studiju ne treba shvatiti kao želju za apsolutnim preslikavanjem „kula i gradova“ već jednom zdravom komparativnom analizom se upoznati sa urbanim principima koji su USTALJENI u urbanoj praksi pa samim tim bi mogli i kod nas jer u svetu daju dobre rezultate.

Meni je bilo bitno da pokažem PRINCIPE URBANOG PROJEKTOVANJA a ne da se zalažem da naš grad izgleda kao Berlin ili neki Hindu grad. Jednostavno, ovo je kritika važećih propisa i borba za prezentovanje jedne zdravije urbano arhitektonske logike koje bi smo svi mogli biti svesni u onom trenutku kada red za odlučivanje i delovanje dodje na nas.

Jacob Bronowski
Zahvalnici: solimns, Pripadnik

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 02 maj 2012 13:06 #679

• kimi
  • kimi's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 759
  • Primljenih Zahvalnica: 165
Ja ne bih imao nista protiv da NS izgledao kao Berlin :)

Stambena novogradnja - praćenje gradilišta 02 maj 2012 14:09 #680

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4976
  • Primljenih Zahvalnica: 8420
Dunavski napisao/la:
Moju malu studiju ne treba shvatiti kao želju za apsolutnim preslikavanjem „kula i gradova“ već jednom zdravom komparativnom analizom se upoznati sa urbanim principima koji su USTALJENI u urbanoj praksi pa samim tim bi mogli i kod nas jer u svetu daju dobre rezultate.

Meni je bilo bitno da pokažem PRINCIPE URBANOG PROJEKTOVANJA a ne da se zalažem da naš grad izgleda kao Berlin ili neki Hindu grad. Jednostavno, ovo je kritika važećih propisa i borba za prezentovanje jedne zdravije urbano arhitektonske logike koje bi smo svi mogli biti svesni u onom trenutku kada red za odlučivanje i delovanje dodje na nas.

Samo nastavi Dunavski.
Imaš volju i znanje da akademizuješ pristup, i toga nam između ostalog treba :)

Što se dokumentacije tiče, negde sam video crtež na kome na tom mestu stoji P+6.
Kad sam otvorio PDR, ipak stoji P+3+Pk, ali ako nisam sanjao, negde sam video i urb. crtež sa većom spratnošću.
Iako P+6/7 ima smisla zbog objekta sa suprotnog ugla, slažem se da gaženje po gradskim institucijama i donešenim planovima (kakvi god da su) za osudu.
Čak i ako su promenili plan, problem će biti parkiranje, koje je računato prema zgradi od P+3. (a i to je pitanje sa kojim parametrima je urađeno).

Što se objekta tiče, mene ne oduševljava naročito.
Masivan je, što i nije loše za lokaciju, ok, odgovara uglu, ali evo, meni smeta što tako masivna zgrada "stoji na tako tankim nogicama". To jeste samo vizuelni doživljaj ali prosto fali. Drugo, zelena netransparentna stakla (nadam se da je to podložno promeni) nisu izbor za stambeni objekat nego za tajkunsku vilu, ili full-face poslovni objekat.
Treće, neki visinski ugaoni akcenat (jedan sprat više na uglu) bi učinio zgradu priličnijom mestu. Ja mislim da tako monolitan oblik zgrade zahteva i monolitnu fasadu. Ovako su suprotstavljeni usitnjena fasada, i čista masa.

Sve ovo su sitnice i deo su vrlo ličnog stava. Zgrada će ako bude kao sa rendera biti dosta bolja od ostaloga što je izgrađeno na Somborskom bulevaru.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Poslednja izmena: 02 maj 2012 14:11 od Dukelander.
Zahvalnici: Buck, limanac, Pinki, Dunavski
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru