Сарејево је било велеград за НС, али више не. Био сам много пута у Сарајеву али пре рата. Град је био скоро 3 пута већи од Новог Сада. Имао је Холидеј ин пре скоро 30 година а ми га сад правимо. Модерна архитектура је за три копља боља од Новосадске а ја би рекао и од Београдске. И тада је мени Сарајево било најлепши град у СФРЈ. Али
Нови Сад се удвостручио, Сарајево се смањило, сви који сад иду у Сарајево кажу да град уопште није већи од Новог Сада. То пише и на њиховом званичном сајту
www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=31
Grad Sarajevo na području četiri općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), ima 297.416 stanovnika.
.
Ране рата су велике, национализам је огроман, нетрпељивост велика, јак утицај ислама, политике, нема више културе и музичке сцене као некада, стандард је лошији него овде.
Кад шеташ градом немаш утисак сређености, улице а и сам центар су много ружније него новосадске, без паркова и дрвореда.
Једном речју то је сад град сличне величине као и Нови Сад, али потпуно другачији по свим аспектима (у котлини, мала река, стреми у висину преко 100 џамија, мале кривудаве уличице у Сарајевским махалама, само један булевар, јако уска а дугачка територија града итд...).
И без обзира на величину града ово се мора рећи. Сплетом разних околности Сарајево је увек имало огроман значај и важност у реко би светским оквирима. Јер је Сарајево испостава ислама у Европи, уз Истамбул најважнији исламски град Европе.
Е ту важност Нови Сад нема нити ће је имати. Нови Сад је увек у сенци Београда и тако ће и остати.