Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Novi Žeželjev most

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 07:27 #3281

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4952
  • Primljenih Zahvalnica: 8346
Samo bez nervoze, nećemo prenositi atmosferu sa drugih foruma bez potrebe :)
Sve što se može argumentovati objektivno i bez "dizanja tona" (u pisanoj formi) može da opstane kao argument.
Ostalo ćemo nediskriminatorno brisati ;)

Mislim da niko od vojskovođa i vladara carstava koja su se ovde razgraničavala nema neku specijalnu zaslugu zbog koje bi most trebalo da nosi njegovo ime. Njih su samo lični interesi (ukršeni sa interesima njihovih elita) i doveli ovde. Nikakav altruizam nije u pitanju, a veze sa Novim Sadom/Petrovaradinom su čisto geo-političke. Ako se bira ličnost, ta ličnost po mom skromnom mišljenju treba da bude lokalna i iz nekog pozitivnog konteksta.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Trpovski, Inzenjer, kuburicsrdjan

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 08:39 #3282

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Novosadski most. Podržavam predlog

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 09:35 #3283

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
Jel bio predlog Beli most? :)

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 11:20 #3284

• Otis.Driftwood.Ressurected
  • Otis.Driftwood.Ressurected's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3926
  • Primljenih Zahvalnica: 9199
Cookie napisao/la:
Novosadski most. Podržavam predlog

Onda i ostala 2 mosta moraju da se zovu Novosadski most :D

I da, i oni na kanalu
Poslednja izmena: 19 jan 2018 11:27 od Otis.Driftwood.Ressurected.

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 13:10 #3285

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
Jbg, ostali su propustili svoju šansu za to ime. :)

Može i Sunčani most. Sunčani kej, Sunčani most....

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 13:23 #3286

• Otis.Driftwood.Ressurected
  • Otis.Driftwood.Ressurected's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3926
  • Primljenih Zahvalnica: 9199
Cookie napisao/la:
Jbg, ostali su propustili svoju šansu za to ime. :)

Može i Sunčani most. Sunčani kej, Sunčani most....

Pa taj most nije na Suncanom keju, Suncani kej je na skroz drugoj strani :D

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 13:31 #3287

• Ljube
  • Ljube's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 264
  • Primljenih Zahvalnica: 794
Suncani most ima logike, ali ja bih u tom slucaju dao ime Feniks (Fenix). Zasto? Bas zbog te nesrecne istorije novosadskih mostova... rusenja, te ponovne izgradnje istih... Ovo ime ne samo da bi imalo jaku simboliku za ovaj most, vec i za ceo Novi Sad i sve novosadske mostove...
(u tom slucaju nocu ofarbati svetlom most u narandzastu boju :) )
Zahvalnici: Nicisy1, ranko su ns, Inzenjer, Blavak, Eldarion, AeroDron

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 13:32 #3288

• Ljube
  • Ljube's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 264
  • Primljenih Zahvalnica: 794
a ima i ta kao krila...

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 15:34 #3289

• jiggy
  • jiggy's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 321
  • Primljenih Zahvalnica: 636
Dukelander napisao/la:
Samo bez nervoze, nećemo prenositi atmosferu sa drugih foruma bez potrebe :)
Sve što se može argumentovati objektivno i bez "dizanja tona" (u pisanoj formi) može da opstane kao argument.
Ostalo ćemo nediskriminatorno brisati ;)

Mislim da niko od vojskovođa i vladara carstava koja su se ovde razgraničavala nema neku specijalnu zaslugu zbog koje bi most trebalo da nosi njegovo ime. Njih su samo lični interesi (ukršeni sa interesima njihovih elita) i doveli ovde. Nikakav altruizam nije u pitanju, a veze sa Novim Sadom/Petrovaradinom su čisto geo-političke. Ako se bira ličnost, ta ličnost po mom skromnom mišljenju treba da bude lokalna i iz nekog pozitivnog konteksta.

Apsolutno. Nervoze u mom "tonu" dok sam kucao nema ni u tragovima, da li tako zvuci nakon citanja - nadam se da ne, jer mi nije namera. Zasmetalo mi je to sto je sve anonimno (vezano za karmu) i onda meni (ili bilo kome drugom) kroji sudbinu neko, ko mozda i nema osnova (istorijsko - opste kulturno) za to, a to cini jer se "karma" poeni ne evidentiraju tj. onaj ko ih daje i oduzima. No, nema veze, idemo dalje...

Ali se slazem da je ovaj forum odlican, a i ja sam dugo clan (+ sto sam dugo citao, pre nego sto sam se registrovao), iako mozda nisam toliko aktivan u pisanju, pomno pratim sve, pogotovo jer je moja struka, pa mogu i da vam dajem insajderske informacije.
Pogotovo jer ne volim da kuckam iz dosade i sl. Kuckam kad smatram da imam sta pametno za napisati i relevantno za temu...
Poslednja izmena: 19 jan 2018 15:35 od jiggy.

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 16:02 #3290

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 4924
  • Primljenih Zahvalnica: 9934
Opusteno ljudi. I onako ce 90% politika odrediti sudbinu imena...

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 16:56 #3291

• romanempire
  • romanempire's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 792
  • Primljenih Zahvalnica: 2355
Moj predlog je da se most zove Matica. Dva razloga, prvi je da se u NS nalazi Matica Srpska najstarija književna, kulturna i naučna institucija u Srba, a
drugi razlog je da postoji rečni termin matica, tamo gde je dubina reke najveća to se naziva matica reke. Naravno most bi se zvao samo Matica bez srpska
jer je on napravljen da služi svim građanima NS ali eto matica ima kullturno, književno, naučno i rečno određenje.
Varosi ima, sto da gresim dusu
boljih i lepsih al' samo jedna je
shvacas varos u koju se vracas.
Poslednja izmena: 19 jan 2018 17:01 od romanempire.

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 17:04 #3292

• romanempire
  • romanempire's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 792
  • Primljenih Zahvalnica: 2355
Može se pridodati nešto reči Matica, na primer Novosadska Matica ili Dunavska Matica.
Varosi ima, sto da gresim dusu
boljih i lepsih al' samo jedna je
shvacas varos u koju se vracas.

Re:Novi Žeželjev most 19 jan 2018 17:07 #3293

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 4924
  • Primljenih Zahvalnica: 9934
Bez ikakvih nacionalnih, verskih i politickih konotacija. Most treba da nadzivi svaku ideologiju i sluzi svim ljudima.
Zahvalnici: Dukelander, RM77, Blavak, Bogdus, Eldarion

Re:Novi Žeželjev most 19 jan 2018 18:50 #3294

• mlata
  • mlata's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Drugi su drugi-mi smo prvi
  • Poruka: 629
  • Primljenih Zahvalnica: 1024
Sećate li se kako smo zvali stari betonski pravi Žeželjev most?
Sisati most :P ;) :woohoo: :mrgreen: :D

Re:Novi Žeželjev most 19 jan 2018 19:31 #3295

• Brick
  • Brick's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 325
  • Primljenih Zahvalnica: 2806
Da se uključim ako dozvolite.

Ne komentarišem puno, ali pratim forum već nešto preko dve godine. Jedna od stvari odudara od svih ostalih foruma koje sam dosada imao prilike pratiti, a to je: izuzetno korektna atmosfera, držanje do teme, bez nepotrebnih prepucavanja, vulgarnosti, vređanja itd. Ako se doda profesionalnost sadržaja i elokventnost nekih članova (ne mogu ni zamisliti koliko sve ovo znači studentima sa građevine npr.) dobija se jedinstveno mesto na netu gde veoma rado svratim, zadovoljan saznanjem da još uvek u blizini postoje ljudi sa kvalitetima koji su spremni da isti podele.

Ovom prilikom želim da se zahvalim svim učesnicima ovog topic-a na vremenu, trudu, korektnosti i profesionalnosti. Svojim pozitivnim doprinosom utičete makar na delić kvaliteta svakodnevnice.

Iako nisam želeo spomenuti nikoga posebno, smatram da ćete mi oprostiti ako napravim izuzetak sa Inzenjerom. Već pri prvim postovima se dalo naslutiti da se ne radi samo o osobi koja vlada velikim znanjem u ovoj oblasti, nego i o nekome ko bi mogao održati mnogima lekciju o izražavanju, kulturi i korektnosti. Sa uživanjem sam čitao njegove nekada i poduže postove, iako sam iz potpuno druge branše. No, i pored svega toga nisam ni mogao sanjati o kome se radi sve do pre neko veče. Stepen iznenađenja ne može se opisati.

Neverovatne mogućnosti koje nudi web su se ovde pokazale u nesvakidašnjoj formi: nikada ranije šira populacija nije imala mogućnost biti uključena u tako veliki i složeni projekat do u sitne detalje kao sada. Svakako ću arhivirati celu temu sa mnoštvo multimedijalnog sadržaja, njegova vrednost za mene će samo rasti.

Što se tiče imena mosta, Dukelander je (po mom skromnom mišljenju) "ubo" u centar izjavom: "Ako se bira ličnost, ta ličnost po mom skromnom mišljenju treba da bude lokalna i iz nekog pozitivnog konteksta."

Upravo sam o tome razmišljao danima. Dati ime po nekom pojmu možda nije loša ideja. Dobra strana je to što se pojmovi lakše prevode i objašnjavaju i univerzalnije su, a sa druge strane materijalizacija pojma u fizičkom svetu pa još u formi mosta možda otvara preširoke i ne toliko jednosmislene mogućnosti.

Sa druge strane dati ime mostu po nekoj velikoj i znamenitoj ličnosti isto nosi dvojakost: ima puno osoba koje su zadužile ovaj grad i ovaj region. Svi su oni stekli sebi ime, na ovaj ili onaj način. Niko od spomenutih nije nepoznat. Škole, bolnice, spomenici, pa čak i neke građevine nose spomen na njih i njihovo životno delo.

Ipak, možda može da se nađe kompromis: dati mostu ime po lokalnom "malom, običnom, svakodnevnom" Čoveku sa veliko Č koji je svojim nesebičnim i izuzetno riskantnim delom upisao svoje ime u naša srca. Stranci će nam svakako morati oprostiti teži izgovor, koji će uvek dati povoda da se objasni o kome i o čemu se radi, a to je:

Kroz bure i oluje istorije rušite, mi ćemo graditi. Uništavajte, a mi ćemo spasavati. Jer takvi su ljudi sa ovih prostora. Takvi smo mi.

Most Velje Alasa.

P.S. Znam da već postoji kej u Sremskoj Kamenici sa njegovim imenom. Znam i da je njegov podvig vezan za Most slobode, što metaforu čini samo zanimljivijom.
Oprostite mi što sam produžio malo...
Za one koji nisu upućeni:https://www.youtube.com/watch?v=5nQmqUWz3NI
Zahvalnici: limanac, Inzenjer, Coa

Re:Novi Žeželjev most 19 jan 2018 19:45 #3296

• Kajpers_belt
  • Kajpers_belt's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 97
  • Primljenih Zahvalnica: 156
Mislim da su rekli da je most bio otvoren za pešake.
Poslednja izmena: 19 jan 2018 20:02 od Kajpers_belt. Razlog: greška

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 19:59 #3297

• Kajpers_belt
  • Kajpers_belt's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
Danas su NSbuild i ova tema bili vest u razglednicama.

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 20:04 #3298

• Kajpers_belt
  • Kajpers_belt's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
Malo sajt ili moj komp brljavi, druga poruka je trebala biti prva

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 21:36 #3299

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5910
  • Primljenih Zahvalnica: 9043
meni se neobično sviđa ideja da se most zove Feniks. Toliko je simbolike koje vezuju ovaj most sa tim pojmom.

Ako bi po imenu a ja sam protiv, onda bi most nazvao Most Aleksandra Bojovića.
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Zahvalnici: AeroDron

Novi Žeželjev most 19 jan 2018 22:30 #3300

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4952
  • Primljenih Zahvalnica: 8346
Verovali ili ne i meni je kad sam pokušao da nabrajam ptice pao na pamet Feniks kao logično rešenje. Drago mi je da je to neko i artikulisao na forumu.
Ja sam previše zakeralo i cinik da bih pristao na bilo kakav kliše pa zato nisam ni preneo ni jednu svoju konkretnu ideju o imenu :mrgreen:
Ozbiljno sam razmišljao o temi i nisam našao naziv koji bi meni lično legao. Težak zadatak.

Još uvek čekam Inženjera da se javi i potvrdi da je stvarno on i projektant pa da mu se dvostruko zahvalim i ja.
Sjajna kombinacija.

Hvala i Bricku na opširnom komentaru.
Mislim da je po Velji Alasu nazvano šetalište/kej u Sremskoj Kamenici.
U svakom slučaju, nastavite sa idejama, već imamo lepu bazu.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Zahvalnici: Ljube
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru