Da se uključim ako dozvolite.
Ne komentarišem puno, ali pratim forum već nešto preko dve godine. Jedna od stvari odudara od svih ostalih foruma koje sam dosada imao prilike pratiti, a to je: izuzetno korektna atmosfera, držanje do teme, bez nepotrebnih prepucavanja, vulgarnosti, vređanja itd. Ako se doda profesionalnost sadržaja i elokventnost nekih članova (ne mogu ni zamisliti koliko sve ovo znači studentima sa građevine npr.) dobija se jedinstveno mesto na netu gde veoma rado svratim, zadovoljan saznanjem da još uvek u blizini postoje ljudi sa kvalitetima koji su spremni da isti podele.
Ovom prilikom želim da se zahvalim svim učesnicima ovog topic-a na vremenu, trudu, korektnosti i profesionalnosti. Svojim pozitivnim doprinosom utičete makar na delić kvaliteta svakodnevnice.
Iako nisam želeo spomenuti nikoga posebno, smatram da ćete mi oprostiti ako napravim izuzetak sa Inzenjerom. Već pri prvim postovima se dalo naslutiti da se ne radi samo o osobi koja vlada velikim znanjem u ovoj oblasti, nego i o nekome ko bi mogao održati mnogima lekciju o izražavanju, kulturi i korektnosti. Sa uživanjem sam čitao njegove nekada i poduže postove, iako sam iz potpuno druge branše. No, i pored svega toga nisam ni mogao sanjati o kome se radi sve do pre neko veče. Stepen iznenađenja ne može se opisati.
Neverovatne mogućnosti koje nudi web su se ovde pokazale u nesvakidašnjoj formi: nikada ranije šira populacija nije imala mogućnost biti uključena u tako veliki i složeni projekat do u sitne detalje kao sada. Svakako ću arhivirati celu temu sa mnoštvo multimedijalnog sadržaja, njegova vrednost za mene će samo rasti.
Što se tiče imena mosta, Dukelander je (po mom skromnom mišljenju) "ubo" u centar izjavom: "Ako se bira ličnost, ta ličnost po mom skromnom mišljenju treba da bude lokalna i iz nekog pozitivnog konteksta."
Upravo sam o tome razmišljao danima. Dati ime po nekom pojmu možda nije loša ideja. Dobra strana je to što se pojmovi lakše prevode i objašnjavaju i univerzalnije su, a sa druge strane materijalizacija pojma u fizičkom svetu pa još u formi mosta možda otvara preširoke i ne toliko jednosmislene mogućnosti.
Sa druge strane dati ime mostu po nekoj velikoj i znamenitoj ličnosti isto nosi dvojakost: ima puno osoba koje su zadužile ovaj grad i ovaj region. Svi su oni stekli sebi ime, na ovaj ili onaj način. Niko od spomenutih nije nepoznat. Škole, bolnice, spomenici, pa čak i neke građevine nose spomen na njih i njihovo životno delo.
Ipak, možda može da se nađe kompromis: dati mostu ime po lokalnom "malom, običnom, svakodnevnom" Čoveku sa veliko Č koji je svojim nesebičnim i izuzetno riskantnim delom upisao svoje ime u naša srca. Stranci će nam svakako morati oprostiti teži izgovor, koji će uvek dati povoda da se objasni o kome i o čemu se radi, a to je:
Kroz bure i oluje istorije rušite, mi ćemo graditi. Uništavajte, a mi ćemo spasavati. Jer takvi su ljudi sa ovih prostora. Takvi smo mi.
Most Velje Alasa.
P.S. Znam da već postoji kej u Sremskoj Kamenici sa njegovim imenom. Znam i da je njegov podvig vezan za Most slobode, što metaforu čini samo zanimljivijom.
Oprostite mi što sam produžio malo...
Za one koji nisu upućeni:
https://www.youtube.com/watch?v=5nQmqUWz3NI