Železničko-drumski most u Novom Sadu: 2018-05-24; Dekorativno svetlo i detalji Mosta.
Najpre moram da se zahvalim svima na odzivu za fotografisanje Mosta uveče/noću sa dekorativnim osvetljenjem. Forumaši su, kao i uvek, osvetlali obraz. Niz sjajnih snimaka i komentara. Hvala u ime svih graditelja Mosta!
Moram takođe da se izvinim za 18. maj bez dekorativnog svetla na Mostu, iako sam ga najavio.
Razlog je administrativni. Dopis o uključenju svetala je putovao sa adrese na adresu, na kraju je i zakasnio.
Među onima koji su gledali u mračan most sam bio i ja.
Preostala dva dana sa svetlom su bila dovoljna da Novosađani i drugi preko medija, vide Most u svoj svojoj lepoti. Firma
Buck je obavila sjajan posao po mom mišljenju. Most zaista spektakularno deluje noću, čak i bez javnog osvetljenja koje će bitno doprineti opštem povoljnom estetskom utisku.
Na samom Mostu montaža zaštitnih ograda na drumskom kolovozu je završena. Firma
Unipromet je obavila posao profesionalno, ozbiljno i brzo.
U montaži maski posao se usporio pred kraj, ali će, koliko čujem, biti ubrzo završen.
Železnica je završno ispitala geometriju šina svojim specijalno opremljenim opitnim kolima 22. maja. Koliko sam nezvanično čuo, kolosek na mostu je perfektan i uskoro (za dan, dva) će i zvanično biti odobrena brzina vozova - maksimalno predviđena za deonicu pruge na kojoj je Most – 80 km/h.
Izveštaj o probnom opterećenju Mosta, koji je načinio
Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada na oko 400 strana, je zvanično predat Železnicama Srbije. Zaključak je apsolutno pozitivan – Most odgovara svim tehničkim zahtevima.
Najzad da se vratim na svoja tri dana u Novom Sadu oko oficijelnog fotografskog snimanja Mosta.
Tada sam proveo dosta vremena i na Mostu. Naročito me je interesovao osećaj prilikom prolaza teretnih vozova. Prošlo ih je mnogo. Most se potvrdio kao izuzetno krut. Apsolutno bez ikakvih oscilacija i potresa koje čovek može da oseti. Buka – minimalna, samo šum motora lokomotive i točkova po šinama.
Crveni putnički vozovi su potpuno nečujni. Jedva ih čujete tek na svega desetak metara udaljenosti!
Inače video sam puno ljudi na obe obale, starih i mladih, kako snimaju Most, telefonima, fotoaparatima, ko šta ima. Bilo je i stranaca. Svako je hteo da zabeleži lep prizor.
Ovde mi je pao na pamet i predlog gradu Novom Sadu: dogovoriti se sa izvođačima da, ukoliko ima tehničkih mogućnosti, uključe dekorativno svetlo recimo jednom nedeljno na tri sata. U vreme Exita, kad grad posete hiljade gostiju iz celog sveta, uključiti uveče dekorativno svetlo, za svo veme trajanja festivala. Spektakularne slike Grada, Tvrđave i Mosta proširiće se po celom svetu!
Ja sam snimao za sebe, amaterski, telefonom. Ti snimci su zanemarivig kvaliteta u odnosu na snimke profesionalne fotografkinje. Nekoliko njenih snimaka, bez postprodukcije i sa drastično obogaljenom rezolucijom, (sa 12 MB na svega oko 300K veličine fajla), dajem u prilogu.
Snimci Mosta su napravljeni 18-21. maja, u razno doba dana, prikazuju Most u celini i detaljima ... Malo rugačiji pogled nego nas inženjera ...
Nastaviće se ...