Kimi, hvala i vama na lepim rečima.
Što se tiče komunikacije na Forumu, stvar je upravo obrnuta – Forum je mene privukao! Mislim da sam to već rekao ranije, privukla me je pozitivna atmosfera i konstruktivan razgovor širokog kruga ljudi, što suštinski odudara od preovlađujuće atmosfere, ne samo na raznim forumima, nego u medijima uopšte.
Rad u građevinskoj tehnici generalno, na mostovima posebno, a na ovom mostu izrazito, je kreativan rad, ali isto tako u nekim delovima i bukvalno opasan i rizičan, rečju – nikako ne može da se obavlja činovnički, ili da se nešto prepiše na brzinu ili improvizuje.
Druga bitna stvar je da je to timski rad i da bez krajnjih napora svih timova, pojedinaca unutar timova i timova međusobno, ne može da se uradi. Zato je svaki pojedinac u realizaciji, (iz tima projektanata, iz brojnih raznovrsnih izvođačkih timova po pojedinačnim strukama i iz tima nadzorne službe), za poštovanje, bez obzira na svoj globalni položaj u ukupnom poslu i na formalni stepen obrazovanja.
Treća bitna činjenica, a specifična za ovaj most, (koji se delom finansira kao donacija EU), da ključne pozicije u poslu mogu da dobiju samo firme i pojedinci koji su se u prethodnim poslovima već dokazali kao visoko profesionalni i uspešni i to na sličnim ugovorima koje finansira EU. Ovo podrazumeva niz izuzetno oštrih uslova za sve učesnike. Za srpske učesnike, koji ne rade u bogatoj zemlji i privredi gde ima šansi za stručnu referencu visokog nivoa, ovo je vrlo težak uslov. Samo izuzetno mali broj firmi i pojedinaca u Srbiji može da ga ispuni.
Kao zaključak prethodno rečenog, (mnogo sam odužio ovaj tekst), može da se kaže da uspeh može da dostigne samo dobro organizovan napor i ogroman u svakom smislu pošten rad, velikog broja profesioanalaca. Mit(ovi) o pojedincima koji su za sve zaslužni, odavno ne postoje u savremenom svetu tehnike, (osim kod nas).
Kad će biti lansiranje lukova?
Nedavno sam rekao da to mogu da kažu, (mada lično mislim ni oni sa 100% sigurnošću), samo glavni odgovorni za realizaciju – Generalni izvođač i Nadzor. Mnogo je faktora nezavisnih od svih planova koji mogu da promene rokove, (što se već i desilo). Gradnja stuba 3, (centralnog stuba) je počela, ali nivo Dunava može da je uspori. (To je jedna od specifičnosti mostova uopšte, ne grade se u laboratoriji, nego u negostoljubivoj prirodi – zato i treba most, a priroda u manjoj ili većoj meri gotovo svakodnevno ispostavlja ograničenja).
“Banalan” primer gubljenja vremena: 30 ljudi čeka satima, ili čak i dan-dva, da brzina vetra padne ispod određene vrednosti, da bi dizalica uopšte smela da radi! Zadatak je da se podigne 60 t težak segment na recimo visinu 7. sprata, a vetar je upravo na velikim ravnim površinama, vodenim posebno (kakav je široki Dunav) zbog malog trenja podloge, mnogo jači nego u gradu. Osim toga na visini od 20 m je još jači nego na visini od 5 m!
Poslovi koje slede pre lansiranja su složeni i obimni, (o njima ćemo detaljnije kasnije): dovršetak sastavljanja većeg lučnog mosta (a i manjeg u manjoj meri), montaža vešaljki (kablova) na oba lučna mosta, obimne tehničke provere potpuno dovršenih mostova, završena gradnja stuba 3. Nedavno sam rekao da bi to mogao da bude april po mojoj ličnoj proceni, ali ipak obzirom na visoke prolećne vodostaje i vodostaje uopšte, (pogotovo zbog gaza barži u blizini obale), verovatno je realnije da to bude ipak malo kasnije.
Samo lansiranje preko reke, (opet preliminarno i neformalno), treba da traje samo dan-dva za svaki od lučnih mostova. (Pripreme, naravno, mnogo duže jer je reč o potpuno neuobičajenoj tehničkoj operaciji i u svakom smislu nerutinskoj).
Što se pozdrava tiče, hvala još jednom. Mnogi od majstora, (u užem i širem smislu reči), takođe prate ovaj Forum i raduju se pozdravima!, (a zna se – pozdrav je zaista pozdrav ako je od pravih ljudi!, a ovi forumaši to zaista svakodnevno dokazuju).
Divan primer za to je tema noćne buke od pobijanja talpi. Izvanredna reakcija na Forumu je bila – približno tačno opisano – daj Bože da stalno slušamo ovakvu vrstu buke, ona je vesnik i znak mnogih dobrih stvari! Ovo mogu da kažu samo ljudi koji zaista razumeju suštinu stvari!