Jeftino može da bude i drugačije, inovativno i zanimljivo.
Mislim da je evropsko socijalno stanovanje kategorija koju možemo upotrebiti za poređenje, uzevši u obzir cenu kvadrata.
Ideja kolege Ivana po meni jeste iskorak u pravom smeru. Ne vidim šta je tu toliko skuplje za izvođenje ili teško izvodljivo.
Npr. socijalno stanovanje u blizini Pariza:
Još iz tog kraja:
Španija
Slovenija
Maribor, opet Slovenija
Bilbao, Španija
Šalon na Saoni, Francuska
Svakako bih voleo da rasprava bude usmerena ka argumentovanoj.
Vlada nam je čini mi se prilično tačno odredio gledište iz kog nastupa investitor (hvala na tome) i bilo bi lepo da svoja gledišta konkretno argumentujete.
Ono što je svakako pravac u kom će morati da se krene je aktivno uključivanje zajednice i lokalnih profesionalaca u donošenje odluka šta i na koji način treba da se gradi na kom mestu.
Lokacija "Kraljev Park" osim što se nalazi na mestu nekad planiranog parka nije kritično važna u smislu arhitekture, iako se iskorak mogao (po meni i trebao) napraviti kad nečem drugačijem, kad se već ima prilika.
S druge strane, lokacije u centru bi po meni morale da budu rešavane uz širok javni konsenzus i obavezujuće javne arhitektonske konkurse, a ako je lokacija manje kritična uz set strogo definisanih pravila (mnogo strožijih od trenutnih lokacijskih uslova, sa više konkretnih detalja).
Što se kupaca tiče, nisam se sretao sa puno njih pa ne mogu da tvrdim, ali moj utisak je da njih zanimaju sledeće stvari:
- raspored, orijentacija i veličina stana
- parking
- sve ove stvari u funkciji cene
Ne sećam se da sam naišao na neke kojima je bitno da fasada bude zelena, aluminijumska ili kakva već.
Jednom kad se usele, neće ih ni zanimati fasada, i teško će ih biti naterati i da daju novac kad bude trebalo okrečiti hodnik, a ne srediti fasadu.
Svi će gledati do i od svojih vrata, eventualno do interfona i biciklane.