zarns napisao/la:
svega smo imali na ovom forumu ,a vidim po nekim postovima sada imamo i botove .
nego ko je to pricao za N1 ? najavila novinarka kao NSbuild forum, al nije momak bio potpisan, jel to neko sa foruma bio ? (ne mora da znam ko je i da se javi kao ja sam to, nego samo ako neko zna da mi kaze ko joj je bio to bio sagovornik) ....
a sve u svemu, po vucevicevim recima, cini se da ce oni da puste da se voda ispumpava u kanalizaciju i da onda se ceka dak kada ce sve da ode u k.... tj da ispumpavanje peska uradi svoje .. samo sto ko ce onda biti kriv za tu tragediju ? dok je moglo da se spreci , nista nije uradjeno, sada kada se saznalo nista se ne preduzima , a dalje ce biti kasno..ovo je samo put u katastrofu...
Za N1 je pričao isti čovek koji je pričao s tobom na železničkom mostu. Rings a bell?
Za Promenadu je jedino rešenje da izgradi paralelni kanalizacioni sistem koji će vodu direktno odvoditi u Dunav.
Što se nas tiče, Investitor može da napravi i vodoskok na krovu, dogod kvasi samo parcelu koju je kupio.
Tragično je što sve do tog momenta, trajnog ispumpavanja podzemne vode u kanalizaciju ništa zapravo i nije nelegalno.
Odluku da se ne izvede hidroizolacija Investitor je doneo naknadno. Tu odluku je potpisao:
- Projektant objekta
- Revident (stručna instanca sa licencama Inženjerske komore koja je izvršila tehničku kontrolu)
Obojica (oboje) su se obavezali da su svoj posao uradili u skladu sa zakonom (broj taj i taj, službeni glasnik taj i taj) i sa pravilima struke.
Zatim je na red došao Izvođač, koji je sasvim sigurno bio upućen u tehničko rešenje. Mogao je da skrene pažnju, možda i jeste, ali njegova obaveza je bila da sve uradi prema upustvima Projektanta.
Reč je imao i Nadzor, čija uloga nije samo da kontroliše kvalitet izvođenja radova već i ispravnost tehničkih rešenja.
Dakle, 4 stručna učesnika (uslovno rečeno), mimo inspekcija su znala tačno šta se radi i nisu imali problem s time.
Za ispravnost tehničkog rešenja stalnog ispumpavanja podzemnih voda angažovan je prof. Santrač, da pokaže kakav je uticaj tog ispumpavanja na susedne objekte. On za svoj elaborat garantuje svojom licencom.
Pre davanja upotrebne dozvole, objekat će proći Komisiju za Tehnički Prijem, koja, pretpostavimo, neće imati zamerke. Takođe garantuju svojim licencama.
Ponavljam, sve jeste na neki način u skladu sa zakonom, što i dalje ne znači da je moralno.
Sad bi jedino ispravno bilo da Investitor izađe pred javnost sa detaljnim objašnjenjem cele stvari.
To se naravno neće desiti jer bi morao da objasni i zašto je hteo da uštedi na nama i da napravi funkcionalni problem u odvođenju otpadne vode, i potencijalni problem sa stvaranjem vrtača.
Što se gradonačelnika tiče, on i gradska vlast su ovde odgovorni samo za to što su parcelu prodali i dozvolili da se gradi bez konkursa.
Dok ne dozvole ispumpavanje u kanalizaciju, ni za šta više nisu ni pozvani na odgovornost.