Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 01 apr 2016 23:11 #321

• Posmatrac
  • Posmatrac's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 310
  • Primljenih Zahvalnica: 3472
Ja se izvinjavam što sam rekao da je "nemoguće osloniti novu zgradu na staru" tj. i dalje mislim da je nemoguće osloniti novu zgradu na staru, ali okružiti postojeću zgradu sa novom je izgleda veoma izvodljivo :)

Svaka cast Dukelanderu i Lightu na trudu da iskopaju lepe primere :)

Da budem iskren ovo mi baš i ne izgleda vredno "čuvanja" farm9.staticflickr.com/8225/8379152754_e474de43b2_c.jpg
ali očigledno postoje mesta gde urbanisti/zavod za zaštitu spomenika/i ostali znaju da lupe šakom o sto što u Srbiji nažalost nije slučaj...

Slazem se u potpunosti da je ovo najjadnije rusenje koje sam gledao... Inace čudi da su rusili sa "obicnim bagerom" umesto sa "bagerom sa dugom rukom"

razlika je nebo i zemlja u ovakvim situacijama...

primer iz regiona kako se to radi

Da se vratimo u NS, slike od 01.04.2016.

Ostalo još prizemlje sa gomilom šuta

Skidaju se skele

Poslednja izmena: 01 apr 2016 23:26 od Posmatrac.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Dukelander, limanac, Novajlija, Blavak

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 00:48 #322

• vicakur
  • vicakur's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 207
  • Primljenih Zahvalnica: 82
Dukelander napisao/la:
vicakur napisao/la:
Bravo za ulozeni trud mada mislim da nije relevantno ovome slucaju u NS-u. Ovde nije u pitanju samo potpuna rekonstrukcija vec izgradnja novog objekta sa izgradnjom 3 podzemne etaze. Znaci mora se kopati i ispod tog dela gde je sadasnja fasada.

U redu je da se onda potrudim još malo ;)

Ipak je ovo renomiran forum, ne smemo sebi dopustiti površnost :troll:
Zaključiću iz priloženog i onog što vidim svaki dan na uglu Narodnih heroja, da imamo posla sa amaterima.
Dva tipa sa hiltijima na platformi mi se nikako ne uklapaju u neki ozbiljan projekat rušenja/rekonstrukcije.

:clapping:

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 08:46 #323

• das ivon
  • das ivon's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 989
  • Primljenih Zahvalnica: 3092
Bio sam naivan misleci da staru zgradu uopste nece dirati, kao u ovom primeru.

Zahvalnici: Dukelander, Cookie, limanac, Pinki, TurboMaximus, Novajlija, romanempire, Blavak, valjan, Eldarion

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 08:49 #324

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Ovo je baš elegantno rešenje. :okay: Gde je to?

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 08:53 #325

• das ivon
  • das ivon's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 989
  • Primljenih Zahvalnica: 3092
Baltimor
Zahvalnici: Cookie

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 09:25 #326

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5910
  • Primljenih Zahvalnica: 9043
jako dobar tekst

bez obzira ko je za ko je protiv odličan tekst a bome i komentar.
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Zahvalnici: Dukelander, mrnjavi, Blavak

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 14:38 #327

• Pinki
  • Pinki's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Festina lente
  • Poruka: 903
  • Primljenih Zahvalnica: 896
mrnjavi napisao/la:
Pinki napisao/la:
Dragi moji, dragi moji... eto me nazad posle skoro 4 godine. Pozdrav svim starim forumašima! :)

Našao si na tavanu rokovnik sa upisanim paswordima?
Konačno nešto lepo da se desi na forumu ovih dana :)

E otprilike tako, bag u sistemu mi prouzrokovao havariju... :angry:

Nego, koliko sam odsustvovao mogao je Nixivoje da završi faks :D a možda i jeste, nisam u toku :whistle:

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 14:48 #328

• Blavak
  • Blavak's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 8559
  • Primljenih Zahvalnica: 36802
limanac napisao/la:
Vidim da ce se zgrada zvati "Pupinova palata" :mrgreen: Nije prvoaprilska, izbacili na tarabi...

današnje stanje

Poslednja izmena: 02 apr 2016 14:50 od Blavak.
Zahvalnici: Cookie, limanac, Pinki, Bogdus, valjan

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 16:13 #329

• mrnjavi
  • mrnjavi's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Vozači da se ostave na miru!
  • Poruka: 3435
  • Primljenih Zahvalnica: 9193
Pinki napisao/la:
Nego, koliko sam odsustvovao mogao je Nixivoje da završi faks :D a možda i jeste, nisam u toku :whistle:

Dobro, sad već preteruješ.

"Stari svijet umire, novi se bori da se rodi. Ovo je vrijeme monstruma."
Antonio Gramši

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 16:54 #330

• nszeljko
  • nszeljko's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 27
  • Primljenih Zahvalnica: 23
Blavak napisao/la:
Ova slika toliko govori o stanju kod nas.
Vec poznata poruka, kao ironija, sa plakata: "Mesto koje volis danas sacuvaj za sutra" pored gradilista (odnosno rusilista) gde je srusena prelepa stara zgrada da bi se sazidala nakaradna 13-spratnica, dok se iza sada lepo vidi zapusteni kostur 13-spratnice bivseg radnickog koja stoji napustena 16 godina.
Zahvalnici: sergio-m

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 18:00 #331

• djaso
  • djaso's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1146
  • Primljenih Zahvalnica: 2145
nszeljko napisao/la:
Blavak napisao/la:
Ova slika toliko govori o stanju kod nas.
Vec poznata poruka, kao ironija, sa plakata: "Mesto koje volis danas sacuvaj za sutra" pored gradilista (odnosno rusilista) gde je srusena prelepa stara zgrada da bi se sazidala nakaradna 13-spratnica, dok se iza sada lepo vidi zapusteni kostur 13-spratnice bivseg radnickog koja stoji napustena 16 godina.
Pretpostavljam da ce po Vasoj logici danas-sutra kad neko preuzme tu zgradu Radnickog biti negativnih komentara,jer Boze moj tako stoji 16 godina pa je kao takva simbol grada i ne treba je dirati.

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 20:18 #332

• nszeljko
  • nszeljko's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
djaso napisao/la:
Pretpostavljam da ce po Vasoj logici danas-sutra kad neko preuzme tu zgradu Radnickog biti negativnih komentara,jer Boze moj tako stoji 16 godina pa je kao takva simbol grada i ne treba je dirati.

Ne razumem na koju "nasu logiku" mislis. Moje misljenje je samo to da konkretno ponudjeno resenje koje galens gradi nije uopste dobro po svim mogucim aspektima vec je ispod nivoa mediokriteta savremene arhitekture za ovu ekskluzivnu gradsku lokaciju koja zasluzuje vrhunski arhitektonski projekat koji bi proizasao iz javnog konkursa, odabran od eminentne komisije, a ne iskljucivo na osnovu interesa investitora i drugih saucesnika vodjenih samo profitom. Cak stavise, ovakva lokacija u mnogome vise zasluzuje javni objaket namenjen interesu svih gradjana (galerija savremene umeetnosti, koncertni prostor i sl) sto jedan grad cini vise gradom nego stambeno poslovni komercijalni prostor. Jednim pogledom na taj projekat vidi se da je glavni interes bio po svaku cenu uglaviti sto vise kvadrata, a samim tim i profita. Spratnost uopste nije problem vec nacin na koji je to ovde nakaradno izvedeno. Bahato je srusen jedan prelepi primer svedene arhitekture javne zgrade sa originalnim ukrasima, zgrade koja tu ne stoji 16 godina vec 106, izgradjene 1911. godine i kao takva, u kakvom god da je stanju bila, a nije bila bas losem, trebala je biti u mnogome sacuvana, pa bar na nacin (kao npr na slikama u prethodnim postovima gore) na koji se to u civilizovanim i uredjenim drustvima radi.

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 21:28 #333

• djaso
  • djaso's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
nszeljko napisao/la:
djaso napisao/la:

Ne razumem na koju "nasu logiku" mislis. Moje misljenje je samo to da konkretno ponudjeno resenje koje galens gradi nije uopste dobro po svim mogucim aspektima vec je ispod nivoa mediokriteta savremene arhitekture za ovu ekskluzivnu gradsku lokaciju koja zasluzuje vrhunski arhitektonski projekat koji bi proizasao iz javnog konkursa, odabran od eminentne komisije, a ne iskljucivo na osnovu interesa investitora i drugih saucesnika vodjenih samo profitom. Cak stavise, ovakva lokacija u mnogome vise zasluzuje javni objaket namenjen interesu svih gradjana (galerija savremene umeetnosti, koncertni prostor i sl) sto jedan grad cini vise gradom nego stambeno poslovni komercijalni prostor. Jednim pogledom na taj projekat vidi se da je glavni interes bio po svaku cenu uglaviti sto vise kvadrata, a samim tim i profita. Spratnost uopste nije problem vec nacin na koji je to ovde nakaradno izvedeno. Bahato je srusen jedan prelepi primer svedene arhitekture javne zgrade sa originalnim ukrasima, zgrade koja tu ne stoji 16 godina vec 106, izgradjene 1911. godine i kao takva, u kakvom god da je stanju bila, a nije bila bas losem, trebala je biti u mnogome sacuvana, pa bar na nacin (kao npr na slikama u prethodnim postovima gore) na koji se to u civilizovanim i uredjenim drustvima radi.
Znam,ali ako tako razmišljas sve kuće u toj okolini sto su ostale su stare preko 100 godina i po toj logici trebalo bi i njih sacuvati.Ne svidja mi se neobjektivnost,svi za necim zale,a dok nije srušeno nije niko ni obraćao paznju na to.Sta god se srusi u NS ljudi krenu sa zaljenjem,evo konkretan primer Vojvode Misica gde su se okupljali narkomani,gde je u vise navrata bio pozar,kad su rusili isto je bili price rusi se,treba to konzervirati a niko da sagleda činjenice i realnost.Verujem da i jednog dana kad krene Radnicki da se obnavlja da ce biti ljudii koji ce reci da je bolje da je ostao u sadašnjem stanju

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 21:42 #334

• Billy
  • Billy's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 779
  • Primljenih Zahvalnica: 1554
Djaso, niko se ne buni sto se rusi sidro, zar ne? Nemoj izvrtati i izvlaciti iz kontesta. Imali smo ovde zgradu pod zastitom.

Evo imamo i primer zgrade na uglu Mike Antica i Z. Zrenjanina. Takodje pod zastitom. Sta se desilo?
Zgrada je bila funkcionalna, naseljena. Kupi je privatnik, poznati novosadski "bizmismen" i investitor i momentalno SKINE krov. Mislim WTF? Zasto? Iz istog razloga zasto je zgrada banke ili trscare ostavljena da propadne.

Kad sutra zatrazi skidanje zastite i rusenje zbog izgradnje stanova, cucemo ovde, na forumu, kako je to super, kako je sve bolje od ovog rugla i opasnosti za prolaznike.
Mozda je onaj novoregistrovani od pre neki dan ipak ponesto ubo?
Poslednja izmena: 02 apr 2016 22:04 od Billy.
Zahvalnici: Dukelander, TurboMaximus, nszeljko

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 21:47 #335

• nszeljko
  • nszeljko's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
djaso napisao/la:
Znam,ali ako tako razmišljas sve kuće u toj okolini sto su ostale su stare preko 100 godina i po toj logici trebalo bi i njih sacuvati.Ne svidja mi se neobjektivnost,svi za necim zale,a dok nije srušeno nije niko ni obraćao paznju na to.Sta god se srusi u NS ljudi krenu sa zaljenjem,evo konkretan primer Vojvode Misica gde su se okupljali narkomani,gde je u vise navrata bio pozar,kad su rusili isto je bili price rusi se,treba to konzervirati a niko da sagleda činjenice i realnost.Verujem da i jednog dana kad krene Radnicki da se obnavlja da ce biti ljudii koji ce reci da je bolje da je ostao u sadašnjem stanju

Nisu sve kuce iste i nemaju sve istu arhitektonsku i istorijsku vrednost. Zato postoji ustanova kao sto je Zavod za zastitu spomenika kulture koju kod nas niko ne konstatuje ili se ona ni ne trudi da radi svoj posao. Ova srusena zgrada banke svakako nije bila jedna obicna i bezvredna ni toliko zapustena. A sto se rusenja zapustenih, upravo takve lepe zgrade s debelom namerom propadaju i opstruise se svaka mogusnost konzervacije da bi na kraju propale cime ce se stvoriti pokrice i pravdati rusenje. Zato se i treba svaki put zestoko odupreti takvoj praksi, a ne podrzavati to sa pricom "kako je bilo, ovo je sad super" i time aminovati da se takva praksa nastavi.
Poslednja izmena: 02 apr 2016 21:49 od nszeljko.

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 22:07 #336

• djaso
  • djaso's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Billy napisao/la:
Djaso, niko se ne buni sto se rusi sidro, zar ne? Nemoj izvrtati i izvlaciti iz kontesta. Imali smo ovde zgradu pod zastitom.

Evo imamo i primer zgrade na uglu Mike Antica i Z. Zrenjanina. Takodje pod zastitom. Sta se desilo?
Zgrada je bila funkcionalna, naseljena. Kupi je privatnik, poznati novosadski "bizmismen" i investitor i momentalno SKINE krov. Mislim WTF? Zasto? Iz istog razloga zasto je zgrada banke ili trscare ostavljena da propadne.

Kad sutra zatrazi skidanje zastite i rusenje zbog izgradnje stanova, cucemo ovde, na forumu, kako je to super, kako je sve bolje od ovog rugla i opasnosti za prolaznike.
Eto npr ta na cosku o kojoj pricate,kakvu ona istorijsku vrednost ima?Njoj se krov i zapalio prilikom požara na Radnickom,ako se ne varam?Niste za trscare u pravu.Niko ih nije ostavio namerno da propadaju, Galens ih je nedavno uzeo.A tu je bilo vise parcela od privatnih lica.Oni jednostavno nisu imali sredstava da ih odrzavaju,a drzava i grad nisu davali novac za obnovu
Poslednja izmena: 02 apr 2016 22:10 od djaso.

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 22:40 #337

• nszeljko
  • nszeljko's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
Ima arhitektonsku i estetsku vrednost, lepa i skladna arhitektura i uklapanje u okruzenje i treba da se sacuva kao arhitektonsko nasledje, u prevodu - ne postoji ovaj grad od juce tek.
djaso napisao/la:
jednostavno nisu imali sredstava da ih odrzavaju,a drzava i grad nisu davali novac za obnovu

Za trscare si sam odgovorio na svoje pitanje. To je sistem po kojem se radi. Zasto ih grad nije obnovio ako su bile pod zastitom, kao sto obnavlja neke fasade starih stambenih zgrada u pesackoj zoni i strogom centru. Ocigledno nekome treba ovaj plac, pa se nisu ni trudili da ih obnavljaju.

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 23:00 #338

• djaso
  • djaso's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
nszeljko napisao/la:
Ima arhitektonsku i estetsku vrednost, lepa i skladna arhitektura i uklapanje u okruzenje i treba da se sacuva kao arhitektonsko nasledje, u prevodu - ne postoji ovaj grad od juce tek.
djaso napisao/la:
jednostavno nisu imali sredstava da ih odrzavaju,a drzava i grad nisu davali novac za obnovu

Za trscare si sam odgovorio na svoje pitanje. To je sistem po kojem se radi. Zasto ih grad nije obnovio ako su bile pod zastitom, kao sto obnavlja neke fasade starih stambenih zgrada u pesackoj zoni i strogom centru. Ocigledno nekome treba ovaj plac, pa se nisu ni trudili da ih obnavljaju.
Druze moj,o tome niko ni ne razmislja.Jednostavno nema interesa grad to da uradi. Drugo ima tu jedan pravni problem, kako oni da obnavljaju nesto sto nije njihovo,vec od nekoliko fizickih lica?Oni su mogli da urade sto su uradili,a to je da stave zabranu da se nista ne moze graditi i da to tako stoji i propada.

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 23:09 #339

• djaso
  • djaso's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Billy napisao/la:

A ko je vlasnik te u Mike Antica?

Pupinova palata | stambeno-poslovni kompleks 02 apr 2016 23:16 #340

• Blavak
  • Blavak's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 8559
  • Primljenih Zahvalnica: 36802
djaso napisao/la:
Jednostavno nema interesa grad to da uradi. Drugo ima tu jedan pravni problem, kako oni da obnavljaju nesto sto nije njihovo,vec od nekoliko fizickih lica?
U prvoj rečenici si dao odgovor na drugu, a mislim i na ostatak. Taj pravni problem bi se lako rešio da postoji interes, ali ne grada već pojedinaca koji su na ili pri vrhu lestvice vlasti (važi za sve svugde, ne samo NS ili SRB).

Poslednja izmena: 02 apr 2016 23:24 od Blavak.
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru