Počeo sam da pišem o izmeštanju terminala iz Šafarikove ulice u temi o gradskim vestima, pa bih hteo da proširim priču ovde.
Ljudi, terminal u centru nam je potreban. Centar kao takav nikako ne može da bude samo prolazna stanica jer je to ujedno i "hub" javnog prevoza u svakom gradu. Evo zašto nam prolazne linije nisu potrebne:
1. Linije kao što je dvojka imaju izuzetno jak interval. Osim Novog Naselja, mišljenja sam da je jedini drugi deo grada koji zahteva i opravdava toliki takt je Liman. Tu je Štrand, tu su fakulteti, tu je veliko stambeno naselje. Spojiti liniju 2 kakva jeste sa Limanom je potpuno apsurdno i neopravdano, a pustiti tako jaku dvojku bilo gde drugde je potpuno neisplativo i nepotrebno. Približni interval imaju kec i trojka, ali linija Novo Naselje - Petrovaradin već postoji, a nisam uveren da bi iko hteo da putuje okolo od Novog Naselja ka Klisi.
2. Imamo više linija koje prolaze kroz centar koji je trenutno najslabija tačka u sistemu. Uzak prilaz kroz Jovana Subotića i Jevrejsku često prave velike gužve i autobusi kasne sa polascima. Linija, kakva je petica, dva puta upada u isti haos na svojoj trasi, i zato je jako teško očuvati red vožnje.
3. Predlagali ste izmeštanje terminusa na Podbaru. Napisao sam u temi o gradskim vestima po više stavki zašto to ne bi valjalo, tako da se neću vraćati na tu temu.
4. Kada sam napisao da nam treba "hub" u centru, nisam mislio totalitaristički. Trenutne prolazne linije su apsolutno opravdane i ja ih ne bih dirao. Ali mi je linija poput petice krajnje apsurdna i potpuno podržavam deljenje na dva dela.
Za kraj, mislim da postoje dve lokacije gde bih komotno već sutra izgradio terminal. Prva je kod trezora odnosno kafića Petrus, gde je sada taksi stajalište, a druga bi bila na poljani preko puta Tehnološkog i Poljoprivrednog fakulteta.
Dajte i vi neko mišljenje na ovu temu, jako volim zdrave i "hladnoglave" diskusije.