Budimo realni: Novi Sad i nema ne znam kakve turističke potencijale, i teško da će ih imati u skorije vreme, koliko god ga ja i vi voleli i bilo nam prijatno živeti u njemu. Video sam sveta, Evrope pogotovo, i Novi Sad je jedan prosečan srednjoevropski grad, više dobar za život nego za razgledanje. OK, ima tu lepu tvrđavu koja se može obići za tri sata, kej za prošetati, Dunav za provozati bicikl, zaista lepu i neiskorišćenu Frušku goru, te gotovo ništa arhitektonski-ambijentalno vredno pomena (osim devastiranog Gradića, koji se neće obnoviti nikad). Ali realno, prosečan turista će se tu zadržati dan-dva-tri na proputovanju i to je to. Pođite od sebe: da li imate želju da ciljano provedete sedam dana u gradu kao što je (slučajan izbor gradova sličnog profila): Vroclav, Debrecen, Ostrava, Malme ili Linc?
S druge strane, gradski turizam jeste svuda u usponu, pa i kod nas (videti Dežulovićev
Lament nad Zagrebom ). Meni je drago što čujem i vidim toliko stranaca u gradu, i oseti se pomalo taj kosmopolitski duh. Dakle, očekujem lagani uspon broja turista, ali ne i nekakav bum. Nema na konto čega, osim ako neko ne ukrka silne pare u Gradić ili vinsko-rekreativni turizam na Fruškoj. Znamo kolika je verovatnoća za to, osim ako se ne prodamo ruskim ili arapskim tajkunima (neka, hvala lepo). Što reče Dukelander, cela diskusija je
moot.
@Bratislav, Timek: nemate razloga da se izvinjavate, ne vidim da je iko ovde oštro reagovao. Samo prijateljski sučeljavamo mišljenja.