U tacki 1) se slazem sa kaskom, definitivno ispitati ko je potpisao da je dno ocisceno, ali mene zanima da li je "Mostogradnja" znala za te ostatke, mislim oni su mesecima (da ne kazem 2-3 godine) radili sve i svasta na tom stubu u reci (cak mislim da je bilo reci o tome da su i tada radili neko ciscenje dna?!) i sada se opet ispostavi da je ostalo 10-20% ili ne znam ni ja koliko starog temelja?) Pa nije ostao jedan delic, nego prakticno cela osnova... ali jbg sta je tu je...
Sto se tice tacke 2) sa stanovista obicnog gradjanina najlakse je reci "Sto nisu napravili 2m vise talpe pa da se moze raditi cele godine?"
Razloga za to ima vise:
- da bi se svi radovi na trecem stubu (koji se rade na suvom)zavrsili, potrebno je nekoliko meseci, sto znaci da se ne moramo stiti od Dunava 365 dana godisnje
- da bi talpe bile vise 1m (ili 2m npr) njihova konstukcija bi možda zahtevala jos jedan čelični ram (videti slike Inženjera) da ih Dunav (voda) ne bi "zdrobili" ko što čovek moze da "zdrobi" šakom neku pikslu
- takodje bi trebalo obezbediti da sila potiska (koja je ogromna) ne iščupa ceo zagat sa dna
Voda je veoma, veoma moćna i mala greška u proračunu može skupo da košta. Inženjeri su sigurno mogli da stave talpe da budu više, ali bez dodatnih ojačanja (koja sigurno dodatno koštaju i to ne malo) stavili bi živote radnika na kocku...
Mali offtopic - Voda probija zid gradilišta u Dubaiju (Ne znam da li su rizikovali namerno sa "slabim" zidom ili su pogrešili u proračunima, ali radovi su produženi XX meseci i poprilično ih je koštala ova greška)
www.snopes.com/photos/architecture/graphics/infinity3.jpg
Nisam neki stručnjak u objašnjavanju, ali se nadam da sam makar malo približio problematiku viših talpi