Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Tržni centar Promenada Novi Sad

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 14:59 #1361

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5910
  • Primljenih Zahvalnica: 9043
sećam se pre nekoliko godina kada je ova vlast otvorila liniju koja prolazi kroz Grbovicu linija broj 13. bilo je toliko pljuvanja kao biće veća buka u Miše Dimitrijevića zakočiće saobraćaj, ulica je uska nema tu šta da traže autobusi i slično. Pa čak bilo je tvrdnje da Grbavica ima blizu gradske linije i da joj ne treba još jedna. Ta linija je proradila i potpuno opravdala svoje postojanje jako puno pomaže studentima koji idu na fakultete Grbavica je povezana sa Novom Detelinarom i sa starom Detelinarom. kritike su utihnula a bilo je čak i kao spontanih protesta kao građana.
Tako da...

pisano u dokolici sa mašine
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 15:07 #1362

• neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1403
  • Primljenih Zahvalnica: 2973
Tako da ... nema veze jedno sa drugim. GSP je javno preduzeće koje planira linija na osnovu propačuna saobraćajnih inženjera o potrebama gradjana. A tržni centar je jedino u interesu stranog privatnog kapitala. Kada zbog Promenade propadne Merkator, kada sruše SPENS,a Promenadu za koju godinu zatvore zbog nekog novijeg i većeg tržnog centra koji će imati bolje robne marke umesto ovih drugorazrednih u Promenadi koje su namenjene za sirotinju trećeg sveta, onda se javite da opravdate to što padaju cene nekretina, jer avetinjski deo grada sa narkomanima koji se tu skupljaju i porastom kriminala nije baš elitna destinacija.
Dobrodošlica na SSC forumu:

You have been banned for the following reason:
No reason was specified.

Date the ban will be lifted: Never
Zahvalnici: Christofer

Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 15:23 #1363

• RM77
  • RM77's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 311
  • Primljenih Zahvalnica: 429
A kod nas obrnuti trendovi. Nazadni bi da sruše Spens i reše grad na duže vreme jedine Ledene dvorane, najveće gradske hale, bazena i stave tu još jedan poslovni kompleks.
Zahvalnici: Dunavski, Christofer

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 15:24 #1364

• valjan
  • valjan's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1177
  • Primljenih Zahvalnica: 2333
Kače svetleće reklamne table za Promenadu na bandere na Bulevaru Cara Lazara ispred tri kule na ćošku sa Ive Andrića. Pošto sam vozio nisam mogao da fotkam

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Zahvalnici: Ambasador

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 15:59 #1365

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Da li ste vi svesni da tržni centri nisu novost za Novi Sad. Stari Bazar, Nork, SPENS.... Generacije Novosađana (naročito Novosađanki) su odlazile na SPENS da samo kupuju, bez klizanja, kuglanja i sl., i to je njima nebitna stvar, kao što je nekom od vas bitna trava na krovu, a 100m dalje je Limanski park.... :) Sad se čudite kao da je svemirski brod sleteo, a svojevremeno ste svi kupovali salame u Segedinu. To je bilo ok, a ovo nije....

Nego, zašto ne grade fabrike? To dugo nismo pročitali ovde....
Zahvalnici: Nixivoje, limanac, mrnjavi, Blavak, valjan

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 16:09 #1366

• neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Molio bih da se SPENS isključi iz ove kategorije. SPENS je projektovan kao javni prostor, gde profit nije bio u prioritet nego potrebe gradjana. Hvala.

No reason was specified.

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 16:15 #1367

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
SPENS je isključen iz kategorije, i to sam jasno napisao. Govorim o tome kako ga ljudi doživljavaju i šta su radili u istom većinu provedenog vremena.

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 16:55 #1368

• mlata
  • mlata's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Drugi su drugi-mi smo prvi
  • Poruka: 629
  • Primljenih Zahvalnica: 1024
Cookie napisao/la:

Nego, zašto ne grade fabrike? To dugo nismo pročitali ovde....

I ono sto su teskom mukom uz silne subvencije izgradili radi poprilicno kilavo (Lear,npr)
Cujem da tamo svaki cas ne rade odlukom menadzmenta i zaposleni imaju slobodne dane hteli ne hteli.

Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 17:56 #1369

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4951
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
Ljube napisao/la:
Svi smo svesni da Promenada kao tržni centar ima rok trajanja. Kako internet trgovina i kod napreduje čini se da je taj rok trajanja sve kraći. Da Promenadi tu mesto nije takođe mislim da se većina slaže. Ipak, tu je gde je, proći će desetak, možda i dvadesetak godina i namena će morati da joj se promeni. Kačio sam link sa slikama napuštenih molova po Americi. Nisu svi napušteni, većina ih je promenila namenu. Daću dva primera koji bi mogli u nekoj budućnosti da budu ideja za promenadu. U Tenesiju je tržni centar pretvoren u kampus univerziteta sa učionicama, bibliotekom i raznim sportskim sadržajima od kojih je najzanimljivija ledena dvorana.

Imam da kažem ponešto na ovu temu. Možda nisam u pravu, ali dodajem svoj novčić na gomilu.

Prošle godine sam bio u Francuskoj, Slovačkoj i Češkoj, ove u Austriji, Nemačkoj i Mađarskoj, i tržni centri tamo sasvim lepo rade.
I u centrima gradova i malo dalje. Mislim da isto mogu da potvrde svi koji su se kretali po Evropi.
Evropa će možda u nekom momentu doživeti istu promenu koja se desila u Americi, ali ako se to desi, neće se desiti uskoro.

U Americi su gradovi napravljeni za automobile, uz par izuzetaka da potvrde pravilo. Da bi se bilo gde stiglo, potreban je auto.
Do tržnog centra po pravilu treba da se vozi sat vremena po kojekakvim auto-putevima. Zato je razumljivo da će ljudi u nekom momentu odlučiti da izbegnu to cimanje i pređu na internet kupovinu.

U Evropi postoji kultura hodanja, koja je u Americi izumrla. Pored toga, evropski centri gradova služe da ljudi u njima obiđu mesta i rade stvari.
U dobrom delu Evrope još uvek postoji i kultura tržnice tj. trga, tj. javnog mesta na kom se događaju stvari redovno.
Nekad su to bila proširenja ulica koja su nastala spontano ili planski, danas često tu ulogu preuzimaju upravo tržni centri.
Tužno ili ne, palate konzumerizma ogranizuju događaje, mini-koncerte, radionice za decu, sajmove za ljude koji prave unikatnu robu ručno i slično.
U Evropi oni još uvek imaju društvenu ulogu, u Americi, zbog načina života koji isključuje okupljanje okupljanja radi oni nestaju.

Model američkog grada, koji je totalno dezintegrisan i razbijen na zone isključivih potreba je posle haotičnih gradova trećeg sveta ubedljivo najpogubniji po društvo.

I treće - preko interneta nikad ne možeš probati majicu. Bez obzira na sve dimenzije, različiti materijali različito stoje u različitim krojevima.
Svako ko nije savršeno građen neće znati šta da očekuje.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Zahvalnici: Nicisy1, Buck, limanac, mrnjavi, Dunavski, Brane, RM77, das ivon, Zex021, Djordje Cvarkov, Eldarion, mdinic, Ambasador

Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 18:04 #1370

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
neusatz! napisao/la:
Imaš nešto protiv zdrave hrane? ;)
Stvar je u tome da Promenada nije objekt od javnog interesa. Nečiji protif je tu potpun ostavljen iznad šotreba grada, gradjana i mišljenja struke. Videli smo kako se brutalno gazi sve što struka kaže, da bi se udovoljilo interesu investitora. Ovo je jedan stariji tekst, ima četiri meseca, o Savskom amfiteatru, ali u globalu vema oslikava vreme u kojem živmo, te opasnosti tog vremena i u tom smislu je ne samo informativan, nego i alarmantan...

www.gradnja.rs/savski-amfiteatar-od-drus...surovog-kapitalizma/

I opet se vraćamo raspisivaču uslova i prodavcu parcele. On jeste odgovoran za to kakav se objekat tu gradi.
Uslovi su mogli biti drugačiji. Ako je kapitalu interes da objekat izgradi, kapital treba da nađe način da se povinuje uslovima raspisivača.
Očigledno je da ti uslovi nisu bili preterano zahtevni.

Rapisivač je odgovoran za to da interese kapitala prilagodi javnom interesu jer je on javni službenik, izabran voljom većine građana da predstavlja njihove interese najbolje što ume.
Rezultat je očevidan, i može da ti se sviđa ili ne.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
Poslednja izmena: 06 nov 2018 18:05 od Dukelander.
Zahvalnici: Jov.NS, Dunavski, Djordje Cvarkov, Ambasador

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 19:11 #1371

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
mlata napisao/la:
I ono sto su teskom mukom uz silne subvencije izgradili radi poprilicno kilavo (Lear,npr)
Cujem da tamo svaki cas ne rade odlukom menadzmenta i zaposleni imaju slobodne dane hteli ne hteli.

kakve veze ima Lear.
Kao prvo pre neki dan sam razgovarao sa jednom osobom radi u Learu kao koordinator. Upravo su mu povećali platu na 100.000 dinara. Na moje pitanje a kolko zarađuje onaj najobičniji radnik on mi reče od 40-45000.
Kaže da Lear radi dobro i da nema brige. Normalno sve je regulisano i slobodni dani i godišnji i staž i ....

Tako da

Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 19:23 #1372

• f4bles
  • f4bles's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 255
  • Primljenih Zahvalnica: 855
Još par informacija.
U Promenadi je haos, nikome nije jasno kako oni misle da otvore 15.11. Ni zakupcima lokala nije jasno. Svuda je prljavo, još se oseti cement i vlaga. Lokali u donjim nivoima nemaju signala za mobilne telefone, nisu dobro urađeni sanitarni odvodi. Zaposleni idu u merkator na toalet. Kablovi i instalacije prolaze preko stiropora. U nekim lokalima se vidi po zidovima kao su izvlačili vlagu. U magacinima nekih prodavnica na nižim nivoima vide se tragovi gde su bile bare.

"He is born again! I feel him! The Dragon takes his first breath on the slopes of Dragonmount! He is coming! He is coming! Light help us! Light help the world! He lies in the snow and cries like the thunder! He burns like the sun!"
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, limanac, mrnjavi, Duja, Zex021, Blavak, radd3, Mikins, Light, valjan, Eldarion, mdinic, AeroDron, Ambasador, Complex, Voldi

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 19:24 #1373

• mlata
  • mlata's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Drugi su drugi-mi smo prvi
  • Poruka: 629
  • Primljenih Zahvalnica: 1024
Laze ali dobrano laze.

Послато са SM-G965F уз помоћ Тапатока

Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 19:31 #1374

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
imao je više razloga da sakrije koliku platu ima nego da je uvećava.

nego i meni nije jasno kako će oni do sve da završe do 15. novembra. No njihov problem.

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 19:38 #1375

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
mlata napisao/la:
Laze ali dobrano laze.

Osnovne plate su čini mi se oko 35.000 i na tu brojku se obračunavaju doprinosi. Mogu se raspitati za tačne visine plata, žena od drugara iz osnovne radi tamo, kao i moja rođaka.
40-45 koje Ranko pominje se dobija uz bonuse koji dolaze za neodsustvovanje posla, rad subotom i slično.
Ali da običan radnik može da ima 42~45.000 za mesec dana je tačno.

U svakom slučaju, to nam nije tema, pa mogu prebaciti u odgovarajuću.
Poslednja izmena: 06 nov 2018 19:39 od Dukelander.

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 20:29 #1376

• Blavak
  • Blavak's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 8559
  • Primljenih Zahvalnica: 36802
Dukelander napisao/la:
mlata napisao/la:
Laze ali dobrano laze.

Osnovne plate su čini mi se oko 35.000 i na tu brojku se obračunavaju doprinosi. Mogu se raspitati za tačne visine plata, žena od drugara iz osnovne radi tamo, kao i moja rođaka.
40-45 koje Ranko pominje se dobija uz bonuse koji dolaze za neodsustvovanje posla, rad subotom i slično.
Ali da običan radnik može da ima 42~45.000 za mesec dana je tačno.

U svakom slučaju, to nam nije tema, pa mogu prebaciti u odgovarajuću.

Ne moraš se raspitivati, to su u grubo gledano (da ne tražimo svaki dinar) tačni podaci. Dodao bih da je i slava takođe plaćen dan, a i to da sve što je navedeno važi i za bivši Delfi, sada Aptiv. Prebaci u odgovarajuću temu.

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 20:48 #1377

• vladulns
  • vladulns's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 733
  • Primljenih Zahvalnica: 3538
Ćulibrk: Biznis se seli i van BG - šta Promenada znači za Srbiju?

www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=20...dd=06&nav_id=1465754
Zahvalnici: Ambasador

Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 20:51 #1378

• neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Dukelander napisao/la:
neusatz! napisao/la:
Imaš nešto protiv zdrave hrane? ;)
Stvar je u tome da Promenada nije objekt od javnog interesa. Nečiji protif je tu potpun ostavljen iznad šotreba grada, gradjana i mišljenja struke. Videli smo kako se brutalno gazi sve što struka kaže, da bi se udovoljilo interesu investitora. Ovo je jedan stariji tekst, ima četiri meseca, o Savskom amfiteatru, ali u globalu vema oslikava vreme u kojem živmo, te opasnosti tog vremena i u tom smislu je ne samo informativan, nego i alarmantan...

www.gradnja.rs/savski-amfiteatar-od-drus...surovog-kapitalizma/

I opet se vraćamo raspisivaču uslova i prodavcu parcele. On jeste odgovoran za to kakav se objekat tu gradi.
Uslovi su mogli biti drugačiji. Ako je kapitalu interes da objekat izgradi, kapital treba da nađe način da se povinuje uslovima raspisivača.
Očigledno je da ti uslovi nisu bili preterano zahtevni.

Rapisivač je odgovoran za to da interese kapitala prilagodi javnom interesu jer je on javni službenik, izabran voljom većine građana da predstavlja njihove interese najbolje što ume.
Rezultat je očevidan, i može da ti se sviđa ili ne.

Hvala na odgovoru i na smislenoj argumentaciji. Moj stav je zato što mi se ne svidja i zato što mislim da je to veoma loše za grad, moje gradjansko pravo je da bojkotujem Promenadu i da javno kažem da to nije ništa dobro za grad. Biće zanimljivo pratiti razlike u onlajn kupoini u Evropi i Americi onlajn kupovina kod nas još uvek je relativn nezastupljena i to je činjenica. Isto kao što je činjenica da i u Kanadi šoping molovi propadaju, neke su čak kupili cirkusi da tamo naprave ciskuski kreativni prostor. U Evropi baltičke zemlje beleže isto višestruki porast onlajn kupovine i polako odumiranje šoping molova. Poenta je da kad krene da se radi nešto loše, svi ćute i presedan postane pravilo. Nemoj da se lažemo, kada je Bata pravio Pariski magazin manje više svi su ćutali, čak je posle taj objekat dobio i nagradu. Koliko urbanista i arhitekata danas taj objekat naziva ruglom, a dok je Bata bio živ većina ih je ćutala? Sad imamo Pariski magazin kao ruglo u koji retko ko udje, a pola lokala u njemu je je prazno. Ja kad sam tamo odlazio zato što mi neke prijateljice imaju lokal, uglavnom je jedina aktivnost da prodavačice se okupe izvan lokala da piju kafu. Imamo Lupus u centru koji je isto prazan. Dakle najuži centar, a u njemu ili prazni lokali ili su tu neke usluge tipa krojačica? Imamo tržni centar Apolo koji je na mestu gde je bila Tanurdžićeva palata i zgrada u kojoj je živeo osnivač Matice Srpske Jovan hadžić i gde je bio prvi bioskop u Novom Sadu. U svim normalnim državama ta zgrada bi i zbog arhitektonskog značaja i zbog istorijskog značaja bila zaštićena. Umesto toga su je srušili i "rekonstruisali", po meni rajnje loše i kičasto. Ko ulazi u taj tržni centar Apolo? Kad hitno fotokopiram u centru udjem, da nema te dve kopirnice ne deluje da bi iko ikada i ušao unutra. Ko ulazi u tržni centar na mestu bioskopa Narodni? Umesto da su ostavili bioskopsku salu i taj prostor prilagodili potrebama kulture, tu je napravljen tržni centar. Koliko ljudi sa ovog foruma je u proteklih 5 godina ušlo unutra? O čemu mi onda pričamo? Nekoliko najatraktivnijih lokacija u gradu koje su mogle da se mnogo bolje iskoriste su "tržni centri" koji danas zvrje prazni. Sve su to bile promene grada i svi su ćutali na to. I sad ako idemo logikom, grad se menja, to će postati normalno, ćutimo i trpimo gde ćemo stići? Srušili su trščare, srušili su dimjak u Radničkoj, najavljivali rušenje SPENS-a, a sad izgradili ovo i rugllo za koje je data dozvola. Šta je sledeće?

No reason was specified.

Zahvalnici: kasko, Christofer, helen

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 22:15 #1379

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 4924
  • Primljenih Zahvalnica: 9934
Danas mi je radnik na uredjenju jednog lokala rekao da će prašine biti barem još mesec dana i da ne zna kako će sve biti gotovo 15.11. Oni rade od 8-20.

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 22:40 #1380

• valjan
  • valjan's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1177
  • Primljenih Zahvalnica: 2333
Danas sam oko 16:15 prošao Bulevarom Cara Lazara u smeru ka limanskoj pijaci, i iz Promenade je izlazio buljuk radnika i pretrčavao bulevar tu gde je ko ispao sa gradilišta. Delovalo je kao da je gotova smena i idu kući, pa ako svi rade od 8-20, ne znam koji su bili ti što sam ih ja video...
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru