Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Tržni centar Promenada Novi Sad

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 22:45 #1381

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 4924
  • Primljenih Zahvalnica: 9934
Oni rade. Ne svi. Ne znam koliko rade ostali. Neki rade i tri smene možda, neki jednu.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 23:26 #1382

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4951
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
neusatz! napisao/la:
Hvala na odgovoru i na smislenoj argumentaciji. Moj stav je zato što mi se ne svidja i zato što mislim da je to veoma loše za grad, moje gradjansko pravo je da bojkotujem Promenadu i da javno kažem da to nije ništa dobro za grad. Biće zanimljivo pratiti razlike u onlajn kupoini u Evropi i Americi onlajn kupovina kod nas još uvek je relativn nezastupljena i to je činjenica. Isto kao što je činjenica da i u Kanadi šoping molovi propadaju, neke su čak kupili cirkusi da tamo naprave ciskuski kreativni prostor. U Evropi baltičke zemlje beleže isto višestruki porast onlajn kupovine i polako odumiranje šoping molova. Poenta je da kad krene da se radi nešto loše, svi ćute i presedan postane pravilo. Nemoj da se lažemo, kada je Bata pravio Pariski magazin manje više svi su ćutali, čak je posle taj objekat dobio i nagradu. Koliko urbanista i arhitekata danas taj objekat naziva ruglom, a dok je Bata bio živ većina ih je ćutala? Sad imamo Pariski magazin kao ruglo u koji retko ko udje, a pola lokala u njemu je je prazno. Ja kad sam tamo odlazio zato što mi neke prijateljice imaju lokal, uglavnom je jedina aktivnost da prodavačice se okupe izvan lokala da piju kafu. Imamo Lupus u centru koji je isto prazan. Dakle najuži centar, a u njemu ili prazni lokali ili su tu neke usluge tipa krojačica? Imamo tržni centar Apolo koji je na mestu gde je bila Tanurdžićeva palata i zgrada u kojoj je živeo osnivač Matice Srpske Jovan hadžić i gde je bio prvi bioskop u Novom Sadu. U svim normalnim državama ta zgrada bi i zbog arhitektonskog značaja i zbog istorijskog značaja bila zaštićena. Umesto toga su je srušili i "rekonstruisali", po meni rajnje loše i kičasto. Ko ulazi u taj tržni centar Apolo? Kad hitno fotokopiram u centru udjem, da nema te dve kopirnice ne deluje da bi iko ikada i ušao unutra. Ko ulazi u tržni centar na mestu bioskopa Narodni? Umesto da su ostavili bioskopsku salu i taj prostor prilagodili potrebama kulture, tu je napravljen tržni centar. Koliko ljudi sa ovog foruma je u proteklih 5 godina ušlo unutra? O čemu mi onda pričamo? Nekoliko najatraktivnijih lokacija u gradu koje su mogle da se mnogo bolje iskoriste su "tržni centri" koji danas zvrje prazni. Sve su to bile promene grada i svi su ćutali na to. I sad ako idemo logikom, grad se menja, to će postati normalno, ćutimo i trpimo gde ćemo stići? Srušili su trščare, srušili su dimjak u Radničkoj, najavljivali rušenje SPENS-a, a sad izgradili ovo i rugllo za koje je data dozvola. Šta je sledeće?

Razmišljao sam i ja o tome pre par godina pa su me menadžeri trgovinskih lanaca "opasuljili".
Problem tih tržnih centara je njihova koncepcija. Isti problem ima i SPENS sa svojim lokalima.

U BIG-u, Merkatoru i Promenadi postoje lokali od 1000 kvadrata, koje opslužuju po 4 prodavca. Takav lokal proda mnogo više robe po kvadratu jer ima veći izbor, veću dostupnost veličina, bržu smenu kolekcija, lanac prodavnica koji je s njim povezan itd.
Lokal od 15 kvadrata u Pariskom magazinu, Lupusu ili Apolo centru nikako ne može bitti uporediv s time.
Promet u velikom lokalu je uvek bolji u odnosu na troškove nego u malom.
Takve male lokale sad zauzimaju alternativna poslovanja tipa Gigstix, krojači, turagencije, štamparije, advokature itd. u kojima je u središtu posla čovek a ne roba.

Jedna od ideja za spasavanje SPENSa u smislu izdavanja lokala je upravo ta da se ukrupne lokali. Uostalom, ako pogledaš, tamo dobro posluju DM, Univerexport, Nsport i slični, svi u velikim lokalima.
Sve ostalo je pijačno poslovanje u zatvorenom, koje je neisplativo dogod sam tržni centar nema 50.000 kvadrata prodajnog prostora (videti www.gorbushka.ru/)
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Poslednja izmena: 06 nov 2018 23:28 od Dukelander.
Zahvalnici: Duja, valjan, Ambasador

Tržni centar Promenada Novi Sad 06 nov 2018 23:46 #1383

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Da dodam samo.
Rekao bih da ste u pravu ako mislite da će se način poslovanja/prodaje promeniti u budućnosti.
Jedini problem je što ne znamo na koji način tačno. U tom smislu će i BIG i Promenada postati zastareli, i da, imaju rok trajanja.
Ali taj deo nije naša briga, čak nam možda ide i na ruku.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
Poslednja izmena: 06 nov 2018 23:47 od Dukelander.

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 01:18 #1384

• Sv. Ilija
  • Sv. Ilija's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 131
  • Primljenih Zahvalnica: 63
kasko napisao/la:
Danas mi je radnik na uredjenju jednog lokala rekao da će prašine biti barem još mesec dana i da ne zna kako će sve biti gotovo 15.11. Oni rade od 8-20.
Prasine unutra ili napolju?

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 01:31 #1385

• neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1403
  • Primljenih Zahvalnica: 2973
U tom veku trajanja ja i vidim problem. Danas se sve pravi da ima oročenu upotebu, mobilni telefoni, televizori, kompjuteri... nakon nekog vremena ih zameni drugi model. Tržni centri se rode, dižu ih u nebesa i onda ih neki drugi tržni centar baci u prašinu i jednostavno odu i kupci i zakupci i to postane napuštena zgrada. Da li će Promenada ugušiti Big ne znamo, videćemo. Sledeći tržni centar koji budu pravili u Novom Sadu sasvim sigurno će morati biti bolji, veći i konkurentniji. Znači Promenada tad odlazi u istoriju, a investitor je više puta umnožio uloženo i ništa ga drugo ne interesuje. Ako se zatvori BIG, to je i onako na rubu industrijske zone koja ne radi. tamo i onako je to već napušteno područje, urbano još nerazvijeno i nije neka šteta. Ako se za nekoliko godina, 5 ili 10, nebitno, zatvori Promenada i ostane napuštena, grad ima problem budući da je to u veoma elitnom delu grada. Samo rušenje Promenade košta, verovatno više nego što bi koštalo rušenje SPENS-a jer je SPENS u osnovi montažno-demontažni objekt. Zato tržni centri nisu na periferiji samo zbog parkinga, već i zato što je tu mnogo manji problem i šteta kad propadnu, a zgrade im ostanu avetinjski puste. I zato se tržni centri ne rade u centru, odnosno u elitnim rezidencijalnim delovima grada, sem ako su sa ponudom koja je mnogo elitističkija od ovog tržnog centra.U Evropi postoje i veći tržni centri, ali sa, manje lokala i mnogo bolje uredjenim i eksterijerom i enterijerom. Tamo prodaju najskuplje modne kreatore i prestično kvalitetne i skupe proizvode i , logično da takvi tržni centri neće skoro propasti. Ali ovakav za sirotinju, koji će postati neatraktivan čim se proceni da može da se kupuje iz za klasu skupljeg paketa nego što buhvata ovaj sa ovim robnim markama, postaće passe čim se izgradi novi sa boljom ponudom. U tom smislu mislim da je krajnje nedogovorno što su radili i te manje po centru i što su Promenadu stavili tu gde su je stavili. Strateški, ja tu dugoročno vidim problem za grad, a daj bože da grešim.
Dobrodošlica na SSC forumu:

You have been banned for the following reason:
No reason was specified.

Date the ban will be lifted: Never
Poslednja izmena: 07 nov 2018 01:35 od neusatz!.

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 01:32 #1386

• Zex021
  • Zex021's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 174
  • Primljenih Zahvalnica: 252
U sredu startuju zaposleni Cineplexxa sa sredjivanjem, Zarin lanac prodavnica studenti preko zadruge sredjuju pocevsi od cetvrtak, manje vise ostali od petka.

Jel neko zna hocemo li mi buduci zaposleni imati obezbedjen makar nesto jeftiniji parking? U Uscu na mesecnom nivou parking mesto za zaposlene je 10.000din..

P.S. Suska se o zatvaranju Zare u Bazaru, sto se nadam se nece desiti jer taj lokal nema ko drugi da ispuni.
Poslednja izmena: 07 nov 2018 01:35 od Zex021.
Zahvalnici: Dukelander, Voldi

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 06:57 #1387

• f4bles
  • f4bles's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 255
  • Primljenih Zahvalnica: 855
Za zatvaranje Zare u centru sam i ja čuo od momka koji tamo radi. Nemaju potrebe za dva ogromna lokala, a u Promenadi su jedan od najvećih zakupaca.
"He is born again! I feel him! The Dragon takes his first breath on the slopes of Dragonmount! He is coming! He is coming! Light help us! Light help the world! He lies in the snow and cries like the thunder! He burns like the sun!"

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 07:39 #1388

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Videćemo.
Monton & More u Eliksirovoj zgradi se zatvorio da bi se preselio u Promenadu.
I to je veliki lokal, ali daleko manje posećen od Zare.

Zara bi verovatno imala kupaca za dva lokala i napuštanje ovog u centru koji je na boljoj lokaciji bi bar po meni bila greška, ali ajde.

Mene zanimaju i Intersport i Waikiki, koji su Merkatorovi ključni zakupci na spratu pored NewYorkera.
Ako oni zatvore, sprat Merkatora postaje skroz prazan, a čisto sumnjam da će im trebati 2 velike prodavnice na 300 metara.

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 09:26 #1389

• tetris
  • tetris's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 305
  • Primljenih Zahvalnica: 817
Ostaje Waikiki i u Merkatoru. Proverena informacija. :)
A Waikiki u Promenadi startuje da se puni sa robom sad za vikend.

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 12:05 #1390

• tetris
  • tetris's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 305
  • Primljenih Zahvalnica: 817
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, Cookie, RM77, Zex021, sasar, Blavak, Light, Zegi, valjan, AeroDron, strika, Ambasador, Voldi

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 12:14 #1391

• Ambasador
  • Ambasador's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 206
  • Primljenih Zahvalnica: 469
Potpisujem svaku reč koju si napisao @Dukelander

Imam da kažem ponešto na ovu temu. Možda nisam u pravu, ali dodajem svoj novčić na gomilu.

Prošle godine sam bio u Francuskoj, Slovačkoj i Češkoj, ove u Austriji, Nemačkoj i Mađarskoj, i tržni centri tamo sasvim lepo rade.
I u centrima gradova i malo dalje. Mislim da isto mogu da potvrde svi koji su se kretali po Evropi.
Evropa će možda u nekom momentu doživeti istu promenu koja se desila u Americi, ali ako se to desi, neće se desiti uskoro.

U Americi su gradovi napravljeni za automobile, uz par izuzetaka da potvrde pravilo. Da bi se bilo gde stiglo, potreban je auto.
Do tržnog centra po pravilu treba da se vozi sat vremena po kojekakvim auto-putevima. Zato je razumljivo da će ljudi u nekom momentu odlučiti da izbegnu to cimanje i pređu na internet kupovinu.

U Evropi postoji kultura hodanja, koja je u Americi izumrla. Pored toga, evropski centri gradova služe da ljudi u njima obiđu mesta i rade stvari.
U dobrom delu Evrope još uvek postoji i kultura tržnice tj. trga, tj. javnog mesta na kom se događaju stvari redovno.
Nekad su to bila proširenja ulica koja su nastala spontano ili planski, danas često tu ulogu preuzimaju upravo tržni centri.
Tužno ili ne, palate konzumerizma ogranizuju događaje, mini-koncerte, radionice za decu, sajmove za ljude koji prave unikatnu robu ručno i slično.
U Evropi oni još uvek imaju društvenu ulogu, u Americi, zbog načina života koji isključuje okupljanje okupljanja radi oni nestaju.

Model američkog grada, koji je totalno dezintegrisan i razbijen na zone isključivih potreba je posle haotičnih gradova trećeg sveta ubedljivo najpogubniji po društvo.

I treće - preko interneta nikad ne možeš probati majicu. Bez obzira na sve dimenzije, različiti materijali različito stoje u različitim krojevima.
Svako ko nije savršeno građen neće znati šta da očekuje.[/quote]
Poslednja izmena: 07 nov 2018 12:17 od Ambasador.
Zahvalnici: das ivon, helen

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 13:07 #1392

• Sv. Ilija
  • Sv. Ilija's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 131
  • Primljenih Zahvalnica: 63
neusatz! napisao/la:
Ako se za nekoliko godina, 5 ili 10, nebitno, zatvori Promenada i ostane napuštena, grad ima problem budući da je to u veoma elitnom delu grada. Samo rušenje Promenade košta, verovatno više nego što bi koštalo rušenje SPENS-a jer je SPENS u osnovi montažno-demontažni objekt..
Veci je problem ako ostane da radi duze od tih 5-10 godina...
Za rusenje je lako
Zahvalnici: Blavak

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 14:06 #1393

• Voldi
  • Voldi's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 214
  • Primljenih Zahvalnica: 133
Ma kakvo crno rušenje? Pre ćemo se mi srušiti nego tržni centri po Novom Sadu. Pa ovde ljudi obožavaju da se migolje i troškare.

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 14:08 #1394

• nkteam
  • nkteam's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 3
Zna li se da li ce Univer u spensu biti zatvoren, tj. preseljen u Promenadu?

Takodje, jedno od vecih iznenadjenja mi je bio InterSport u promenadi. Da li to znaci zatvaranje istog u Merkatoru? ... sto bi otvorilo prostor za Dechatlon u Merkatoru.

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 14:24 #1395

• neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Sv. Ilija napisao/la:
neusatz! napisao/la:
Ako se za nekoliko godina, 5 ili 10, nebitno, zatvori Promenada i ostane napuštena, grad ima problem budući da je to u veoma elitnom delu grada. Samo rušenje Promenade košta, verovatno više nego što bi koštalo rušenje SPENS-a jer je SPENS u osnovi montažno-demontažni objekt..
Veci je problem ako ostane da radi duze od tih 5-10 godina...
Za rusenje je lako

Pa i nije, pošto se onda zbog birokratije i vlasničkih odnosa razvuče sve i imamo rugla po gradu. Kao na Naselju, tna mestu predvidjenom za školu promeni se namena, dobiju Slovenci da rade svoj prodajni objekt, to propadne i do danas stoji rupa iz koje smrdi bara koja se tu napravila. Ko voli Novi Sad ne voli Promenadu...

No reason was specified.

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 14:29 #1396

• Christofer
  • Christofer's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 57
  • Primljenih Zahvalnica: 53
Univer nece biti zatvoren za sad. To je neki info koji sam dobio slucajno od ljudi tamo iz uprave. Jednistavno su se uplasili da ce dolazak nekog drugog u Promenadu (maxi, Idea....) smanjiti njima promet u jednoj od vecih prodavnica u NS. Sad ce imati 2 jedne pored druge bukvalno, a cak je ova u Promenadi veceg kapaciteta nego standardno pa ce imati neke dodatne ponudu - videcete kad se otvori, da sad ovde ne sirim. Da li ce i kad zatvoriti taj lokal u Spensu ne znam, i verovatno ce pratiti promet u sledecih par meseci pa odluciti. Ko zna i kakv im je ugovor o zakupu....a par lokala iz Big-a znam da zatvaraju i sele se ovde. Sta ce biti sa Merkatorom tek ne znam. BG nekako uspeva da i Delta i Usce rade s tim da neke prodavnice nemate u oba. Ali je to i vece trziste...u NS pitanje kako ce to da izgleda.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 14:36 #1397

• neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
"Predstavnika građanske incijative Ne damo livadicu Dejana Radosavljevića ne iznenađuje to što će se objekat po pitanju zelenila značajno razlikovati od očekivanog, jer, kako kaže, Promenada nije prvi takav slučaj.

„Svedoci smo te jedne nove vrste prevare i već imamo gomilu primera gde takav način projektovanja, kao što su razni zeleni krovovi i zidovi, su predstavljeni na sva zvona. Podsetiću vas da je i Park city isto bio reklamiran dugo kao objekat koji će biti potpuno zelen, pa od toga nema ništa“, kaže Radosavljević.

Detalji prostornog uređenja Promenade bili su propisani urbanističkim projektom, donetim u januaru prošle godine, a kojim je planirano da se na najvećem krovu tržnog centra podigne poluintenzivno zelenilo, sa mnoštvom sportsko-rekreativnih sadržaja. Već u septembru dokument je prerađen, u skladu sa izmenama koje je investitor zamislio."

voice.org.rs/voice-sve-mutne-vode-promen...oBCABAPkVTlqAXJWK2jQ

No reason was specified.

Zahvalnici: Duja, Zex021, Eldarion

Re:Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 16:57 #1398

• Istraživač
  • Istraživač's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 94
  • Primljenih Zahvalnica: 174
.

Inače u prolasku sam video da se radi punom parom, jako puno automobila, kombija i kamiona je parkirano na (nekada) zelenoj površini pored kolovoza na Bul. cara Lazara, a ogromni kamioni za prevoz robe ulaze u samo gradilište i nekako se kobeljaju između dizalica i radnika. Dosta ljudi sam video da sedi na klupama napravljenim na platou ispred glavnog ulaza i rekao bih da su uglavnom žene/devojke, verovatno budući radnici u prodavnicama.

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk
Poslednja izmena: 07 nov 2018 17:09 od Istraživač.
Zahvalnici: Zex021, Blavak, Light, valjan

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 17:00 #1399

• Duja
  • Duja's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 915
  • Primljenih Zahvalnica: 1829
Da se i ja ubacim, evo par primera kako to rade Amerikanci (sa stadionima doduše, ali princip je isti). Ne kažem da se po pitanju urbanog planiranja treba ugledati na njih, ali samo ilustruje razmišljanje da svaka građevina ima vek trajanja i da je lako zamenljiva nekom novom, boljom i lepšom. (Izvor: Vikipedija)
Georgia Dome
The Georgia Dome was a domed stadium in the Southeastern United States. Located in Atlanta between downtown to the east and Vine City to the west. At its debut in 1992, the Georgia Dome was the second-largest covered stadium in the world by capacity. The Georgia Dome was completed in 1992 at a cost of $214 million, which came from the Georgia General Assembly, making it one of the largest state-funded construction projects in Georgia history. The stadium seated 71,228 for football, approximately 80,000 for concerts, and 71,000 for basketball.

The Georgia Dome was demolished on November 20, 2017.
Dakle, traj'o im je 25 godina...
Hubert H. Humphrey Metrodome
The Hubert H. Humphrey Metrodome (commonly called the Metrodome) was a domed sports stadium located in downtown Minneapolis, Minnesota. It opened in 1982 as a replacement for Metropolitan Stadium, the former home of the National Football League's (NFL) Minnesota Vikings and Major League Baseball's (MLB) Minnesota Twins, and Memorial Stadium, the former home of the Minnesota Golden Gophers football team. The stadium was the only facility to have hosted a Super Bowl (1992), World Series (1987, 1991), MLB All-Star Game (1985) and NCAA Division I Basketball Final Four (1992, 2001). The Metrodome itself cost $68 million to build—significantly under budget—totaling around $124 million with infrastructure and other costs associated with the project added.

Preparation for the demolition of the Metrodome began the day after the facility hosted the final home game for the Minnesota Vikings on December 29, 2013, with actual demolition beginning on January 18, 2014.
Ovaj ga je nadmašio, potraja 32.
Svaki dobar projekat može da se oskrnavi pri izvođenju.
Nijedan loš projekat ne može da se popravi pri izvođenju.

Tržni centar Promenada Novi Sad 07 nov 2018 17:35 #1400

• neusatz!
  • neusatz!'s Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Kod nas to tako ne fukcioniše. Kod nas ruševine i napušteni objekti stoje deceijama. Radnički i gomila drugih slučajeva pokazuju da se kod nas ne sme planirati da će nešto kad bude napušteno biti brz zamenjeno, pošto to brzo može a potraje od pola veka, pa na više. Zato raditi samo objekte koji će stajati tu minimum jedan životni vek...

No reason was specified.

U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru