Klon napisao/la:
Znači m2 je 1870e ,alal vera... sigurno će pametni ljudi da kupuju stanove ,samo me zanima ako je neko baš, baš jako pametan da li će kupiti stan od 33m2 za 62000e i izdavati ga za 170e????
Budi siguran da se uvek moze izvuci 6-7% povrata investicije godisnje a ako si vest i mnogo vise, ono sto provereno znam jeste da ako su stanovi blizu centra (napucani) vrlo lako ces izdati stan agencijama koje ce ga pustiti u rent na dan evo ti par primera (pupinova palata 400 eura 28m2, citygradnja (gde ja Pausa u prizemlju) 1,5soban 700 eura). Cifre koje sam ti naveo idu vlasniku a agencije neretko uzmu jos toliko ili manje ali opet unosno za njih obzirom da rentaju po 10-20 stanova, Konkretno Cara Dusana nije bas idelna lokacija za rent na dan i uzimati gars tamo po toj ceni nije bas pametan potez moje misljnje, bolje dodati jos malo blize centru i imati sigurnu investiciju. Ali cifra koju su spomenuo je smesna, to vise ne postoji, novogradnja opremljenja za 170 evra je proslost. Cak i taj gars SC ako ima 26m2 po ceni 1870 ce te izaci 48620 znaci treba da ga rentas za 250 eura da bi imao povrat od 6% ali ako i dobijes 220 a hoces sigurno imaces preko 5% sto je skroz ok.... Generalno ako na forumu ima ljudi koji razmatraju investiranje kroz stanove treba fokus staviti na rent na dan iz razloga sto je vasa investicija tada imuna na fluktiacije vezano za broj stanovnika i stanova, rentom na dan stan rentate turistima domacim i stranim a taj resurs po svemu sudeci je mnogo veci nego rentati nekome na duze staze. Evo malo statistike, na teritoriji Grada Novog Sada u periodu januar – septembar 2018. godine ukupno boravilo 156.686 turista, što, kažu iz TONS, predstavlja porast u odnosu na isti period (januar – septembar) prethodne godine za 8,5%. Prema istom izvoru u periodu januar – septembar 2018. godine (prva tri kvartala u godini) ukupno je ostvareno 336.849 noćenja što predstavlja porast od 23,2%. Na nivou cele Republike, zabeležen je porast noćenja, za navedeni period godine, od 12,9%. Od toga u Novom Sadu domaći turisti su ostvarili 112.459 noćenja (rast za 27,8%), a strani 224.390 (rast za 21,1%). Ima mnogo nocenja a malo hotela, cak i da ima dosta hotela nocenja sa doruckom su skupa (Sheraton 115 eura po osobi). Uopste me ne bi cudilo da garsonjere i mali stanovi u novogradnji u centru naseg grada imaju cenu preko 2500 eura, prakticno kupujete hotelsku sobu koja je 80% mesecno zauzeta, stavite na papir pa cete videti koliko bi takav stan trebao da kosta ako ocekujete 6-7% povrata godisnje.... Evo ja cu baciti na papir i rizikovati da me neko razapne na forumu
80% od 30 dana je 24 dana, nocenje neka bude 30 eura to izadje 720 eura, godisnje 8640 eura, uz povrat od 5% godisnje stan bi trebao da se isplati za 20 godina, sto izadje da bi stan trebao da kosta 172800 eura
naravno bez troskova poreza i opremanja koje su zanemarljivo male za ovu cifru...