bili napisao/la:
Trenutno izdajem 6 stanova, a izdavanjem se bakćem već 22 godine, tako da mislim da sam prilično pozvan da govorim na ovu temu.
1. Cene najma poslednje 2 god. su neverovatno skočile. Garsonjeru koju sam pre 2 god. izdao za 150, pre 10 meseci sam u roku od sat vremena izdao za 180, a sada bi išla bez problema za 230 do 250. Tako da je glupo porediti cene izdavanja od pre godinu dana i sada. Poznajem mnogo ljudi koji izdaju za mnogo manje para nego što se ovde spominju cifre. I dalje ima garsonjera za 100e na Novoj Detelinari, ima velikih starih stanova za ispod 200,... Samo to nema u oglasima. Dosta ljudi izdaje na sigurno poznatima i proverenima za manje para da ne bi imali brigu i stres.
2. Stan na dan se zaradi više ali ima i posla više. Koliko više se zaradi, moja računica kaže duplo više nego što bi bila kirija. Ni bilizu toliko koliko se ljudi frljaju po medijima, a i ovde. Mnogi su napaljeni medijskim naslovima krenuli u ovo i sad im stan zvrlji prazan. Kod stana na dan jeko mnogo stvari (većini čak i nebitna) utiče na to kolika će biti zauzetost.
3. Ko kaže da je povrat investicije od 5% dobar, ne razume se u ekonomiju, a u NS se realno dobija i manje od 5%. U Nemačkoj se računa da investicija u nekretninu za izdavanje mora da se vrati za 12 god, što bi bilo oko 8,33%. Na primeru iz 1. Kupljena pre dve god 29m2 za 31000 (sa nameštajem), sa svim propratnim troškovima oko 32500. Izdata za 150 u tom trenutku, investicija se vraća za 18 god., 5,55% godišnje. Sada trenutno ta garsonjera vredi oko 45000, da je izdam za 230 vraća se 16 god, što je oko 6.25%
4. Niko ovde ne računa realno troškove, ni kod stan na dan ni kod izdavanja na duže staze. Sigurno ćeš nekad morati okrečiti, nešto popraviti, zameniti neki komad nameštaja...
Izmena: U meduvremenu je imenjak dokumentovao ono o čemu pričam za stan na dan.
Slazem se sa svime sto si napisao, takodje se i ja bavim rentom osetno manje godina nego ti ali sa vise nekretnina tako da mislim da mogu i ja biti donekle kompetentan, moja kalkulacija je vazila za top lokacije, lux zgrade i napucane stanove, statistika koju je Billy prikazao je upravo to statistika, gde su mahom stanovi koji su sve samo nisu ovo sto sam spomenuo, i tu se slazem, kada imas babin stan blizu centra pa ga kao sredis i rentas imaces ono sto pokazuju dijagrami, ja sam govorio o drugim stanovima koji su statisticka greska u nasem gradu... ali dobro ocekivao sam reakciju dosta stvari nisam spomenuo koje ti jesi, samo sam hteo da ukazem na cinjenicu da se pojavljuje potpuno nova kategorija stanova koji su veoma pozeljni za rent na dan (centar centra i lux novogradnja) gde se drugim nacinom tesko i moze vratiti investicija za manje od 20 godina osim rentom na dan... Imate dve garsonjere, na bul. Evrope i Trgu galerija, obe su iste kvadrature istog kvaliteta iste opreme, jedna je 35% zauzeta druga 90% o tome pricam...