Prvo, dobrodošao na forum
Ja bih uvek gledao konkretan stan.
Svaki od ovih graditelja može imati i boljih i lošijih funkcionalnih rešenja.
Što se kvaliteta tiče, bolji statičari tvrde da InoBačkini objekti zapravo nemaju statički sistem (panelni prefabrikovani betonski zidovi). Stare zgrade na Limanima i Naselju (iz osamdesetih i ranije) jesu rađene panelima, ali sve imaju i noseći skelet, a kod Inobačke, paneli nose. E sad, zgrade im stoje, pa ko je tu lud, ne znam. U svakom slučaju, treba imati u vidu da su kod njih zidovi noseći elementi i da to otežava rušenje istih (ako se planira prepravka).
Prezidentova nova zgrada na kružnom toku je jako čudna u osnovi, jer nema ose konstrukcije. Ja nisam siguran šta da mislim o tome.
Za dupleks konkretno, važno je da prostor stepeništa ne ograniči nošenje stvari na sprat (npr. bračni krevet).
Kod svih stanova bih gledao:
- prirodnu ventilaciju
- količinu prirodnog osvetljenja (uporediti sa starim stanovima na Limanu I)
- mogućnost dalje funkcionalne prepravke i zoniranja stana (deca rastu, potrebe se menjaju)
- samo funkcionalno rešenje: kuhinja bliže izlazu, mogućnost odvajanja iste od dnevne sobe (ako je spojeno), kod većih stanova mogućnost podele na dnevnu i noćnu zonu itd.
O svemu tome se pre 30 godina mislilo u stanogradnji, a sad je prava retkost naći kvalitetno rešenu zgradu.
Parketi i pločice su nešto što se troši, ima vek trajanja, i može se menjati, a loša funkcija stana je nešto što ostaje zanavek. Naravno, valja ošmekati kakva je stolarija ugrađena i kako je urađena termoizolacija objekta.
Bilo bi dobro da dok tražite stan uzmete raspravljamo o konkretnim objektima.
Može da se desi da neko ima informaciju baš o zgradi u kojoj nameravate da kupite stan.
Vaše iskustvo na kraju može dobro doći nekom sledećem ko bude tražio stan
Srećno u potrazi!